Interviu: Actorul George Lungoci, vocea comandantului de navă Andrei Teodorescu din World of Warships

01.04.2024
Interviu: Actorul George Lungoci, vocea comandantului de navă Andrei Teodorescu din World of Warships

Cel mai recent update pentru World of Warships introduce primul comandant de navă român din joc, Andrei Teodorescu, a cărui voce este interpretată de actorul George Lungoci. În vârsta de 55 de ani, actorul născut la Timișoara este cunoscut publicului de la noi din țară din filme precum „Filantropica”, „Garcea și Oltenii” sau „Secretul lui Zorillo”, dar mai ales pentru dublajele în limba română ale unor serii foarte populare de desene animate: Viața cu Louie (Life with Louie), Curaj, câinele cel fricos (Courage, The Cowardly Dog), Ed, Edd și Eddy (Ed, Edd n Eddy), Să-nceapă Aventura (Adventure Time) sau Scooby Doo.

În World of Warships, George Lungoci îl interpretează pe Amiralul Andrei Teodorescu, primul comandant de navă vorbitor de limba română din joc. În ciuda aspectului impozant și a gradului, Andrei Teodorescu rămâne un personaj mai degrabă comic, în stilul cu care ne-au obișnuit rolurile precedente ale lui George Lungoci.

Ne-am întâlnit astfel cu simpaticul actor pentru a discuta despre prezența unui personaj român, care vorbește în limba română, într-un joc video dedicat unui public foarte larg, nu doar jucătorilor din țara noastră.

„Provin dintr-o familie de artiști”

Go4IT: Pentru că noi aici, la Go4IT și Go4Games, am militat pentru ideea că jocurile video, alături de alte manifestări culturale cum ar fi piesele de teatru sau filmele, reprezintă totuși artă, aș vrea să te întreb cum ai ajuns să fii atras de latura aceasta “visătoare”, artistică a vieții? Atunci când eram la școală, era clar: existau copiii cu înclinații reale sau copiii mai creativi…

George Lungoci: Cărora nu le plăcea să învețe! (râde) La mine a fost mai simplu: provin dintr-o familie de artiști, tatăl meu a fost actor la Teatrul Național din Timișoara și am copilărit, ca sa zic așa, în teatru. Asta am văzut prima oară când am început să înțeleg ce este viața și asta mi-a plăcut. Am zis „vreau să fac așa ceva!”. Părinții nu s-au împotrivit, din contră, m-au sprijinit și, până la urmă, asta am făcut! Ulterior m-am lăsat, ca să mă duc spre televiziune, film și alte lucruri care au totuși legătură cu teatrul, neabandonând teatrul total, însă asta este altă poveste. Am făcut diverse chestii, de la dublaje la sitcom-uri, am scris scenarii și așa mai departe.

Go4IT: A existat însă un moment anume când ți „s-au deschis ochii” și ai realizat că asta vrei să faci în viață: să joci pe scena de teatru sau să dublezi desene animate?

GL: Când eram mic nu-mi doream să dublez desene animate pentru ca nu știam că există așa ceva. (râde) Dar teatru, da! De mic copil, am jucat diverse rolișoare prin spectacole și s-a prins de mine „microbul”. Ce să fac? Îmi aduc aminte de un episod când m-au luat în armată și m-au întrebat ce meserie au părinții: „Tată-tu ce meserie are?”. Zic „e actor”. „Nu mă, eu  te întreb ce meserie are?” (râde). „Dom’le, e actor la Teatrul Național.” „Aaaa, ești artist, las’ că vezi tu!”.

Go4IT: Vezi cum e viața? Acolo te-au luat peste picior pentru că ești actor…

GL: Și acum am ajuns căpitan! Nimic nu e întâmplător în viață!

Între World of Warships, Max Payne și jocurile adventure

Go4IT: Ne întoarcem la colaborarea aceasta cu jocul World of Warships. Cum s-a ajuns în situația asta? Lumea te știe mai mult din desene animate la noi, din aparițiile în filme și seriale și totuși George Lungoci este unul dintre primii actori români care apare într-un joc video. Cum a avut loc „tranziția” aceasta?

GL: Întâmplător, așa cum se petrec lucrurile în viață. Unul dintre mulții fani ai serialului „Viața cu Louie” m-a contactat pe Messenger, mi-a spus că-i place serialul, conversam cu el și, la un moment dat, m-a întrebat dacă nu m-ar tenta să fiu vocea unui personaj dintr-un joc. „De ce nu?”, iar el m-a pus în legătură cu producătorii și uite așa s-a născut această colaborare.

Go4IT: Procesul de dezvoltare a unui joc video poate sa dureze ani de zile, iar această parte de actorie, de interpretare a replicilor dintr-un joc, la rândul ei, poate dura luni de zile, dacă nu mai mult. Cam cât a durat implicarea în cazul tău?

GL: N-a durat chiar atât de mult. Am primit un script cu toate replicile, am avut o perioadă în care m-am acomodat cu termenii și așa mai departe. A fost un timp socialmente necesar în care eu să înțeleg lumea asta, să aud variantele de personaje în limba engleză, să-mi construiesc starea necesară și să pot să înregistrez cât mai convingător acest personaj. Chiar dacă este într-un joc, este totuși un personaj!

Go4IT: Înainte de experiența cu World of Warships, ai mai avut contacte cu jocurile video, te-ai mai jucat?

GL: O, da! Primul meu calculator a fost un Pentium II, vai de mama lui, luat de la un prieten… Ceva îngrozitor, cu 64MB de memorie RAM, și avea instalat, întâmplător, un joc care se numea Max Payne. Pe mine m-a fascinat, deși rula așa… sacadat, cu 2-3 cadre pe secundă… Pe mine m-a fascinat acel joc și, apoi, mi-am luat un calculator un pic mai bun ca să pot juca Max Payne 2. La joc m-a atras povestea și atmosfera… Nu atât de mult acțiunea, faptul că trebui să împuști, să te ferești, să fii rapid… Astea nu prea mi-au plăcut, dar atmosfera… Ca dovadă, mi se pare că s-a făcut și un film după jocul ăsta… Jocuri bazate pe filme s-au făcut, dar filme bazate pe jocuri…

Go4IT: În ultima vreme, se fac din ce în ce mai multe filme bazate pe jocuri, inclusiv seriale. Anul trecut, a fost un serial de succes produs de HBO și difuzat inclusiv în România, numit The Last of Us, realizat pe baza unei serii de jocuri video.

GL: Uite n-am știut asta. Chiar m-am uitat la acest serial și mi-a plăcut! Există jocul?

Go4IT: Da, există jocul și, de curând, primul titlu din serie a fost lansat și pe PC.

GL: Mi-au plăcut jocurile care, cum spuneam, au poveste și atmosferă mai mult decât jocurile de acțiune. La un moment dat, mă prindea 3-4 dimineața jucându-mă jocuri adventure, gen Syberia, The Longest Journey, Dreamfall, jocuri care au acea atmosferă fabuloasă, plus scenariu, care este o poveste care te captivează prin lumea fabuloasă în care te aduce și prin personaje…

Go4IT: Deci tangențe cu jocurile video aveai. Cum a fost să intri într-un studio și să înregistrezi pentru un joc video în comparație cu un spectacol de teatru?

GL: Nu-i un proces total diferit. Pentru că, în fond, un actor trebuie să aibă exercițiul de a-și crea adevărul interior, de a-și gestiona foarte bine resursele și de a intra într-o situație cu adevărat, ca să fie credibil. Pașii aceștia există oriunde intervine partea asta de actorie. Despre cum o face fiecare…  Fiecare are “laboratorul” lui, nu se poate descrie atât de minuțios și de exact. Dar, uneori, îți iese.

Go4IT: Și este greu să treci de la roluri precum cel al primarului din “Leana și Costel” la o chestie relativ serioasă precum Andrei Teodorescu, un comandant de navă?

GL: Am jucat și Shakespeare. (râde) Un actor trebuie să poată orice, el trebuie să-și adapteze mijloacele de expresie pentru că “d’aia este actor”. Nu cred că există actor care joacă numai comedie și, de fapt, nici nu ar trebui să aibă conștiința faptului că joacă comedie: el joacă o situație și publicul decide dacă este comedie sau nu. Dacă joci pe principiul „uitați-vă cât de comic sunt”, publicul nu râde. Actorul trebuie să-și diversifice mijloacele și să se poate adapta. Asta ca să poată să supraviețuiască în zilele noastre.

„A fost șocant la Comic Con”

Go4IT: Cum este pentru un actor obișnuit cu sălile de teatru din România trecerea la o hală imensă, cum a fost la Comic Con, plină de sute de oameni, care poate nu sunt publicul tău uzual?

GL: A fost șocant acolo, la Comic Con. Nu știam ce ne așteaptă (râde). Eu și cu Alin Panc (vocea lui Louie din serialul „Viața cu Louie”) , am fost chemați la Comic Con, la un panel, la Romexpo, într-o sală cu vreo 2-3 sute de oameni și, când am intrat pe scenă, au început toți în urale… “Ce se întâmplă aici? Ce-am făcut?”… Habar n-aveam că acest serial a avut un asemenea succes. Primeam mesaje de genul „mulțumim că ne-ați făcut o copilărie frumoasă”. Mesaje sincere, care ne-au înduioșat. Să faci un copil fericit pentru că se uita la un desen animat e reconfortant. A fost o discuție cu fanii, ne întrebau replici, noi nu le prea țineam minte, am improvizat, dar, într-un final, a fost ok, pentru că am venit cu “adevărul nostru”, iar ei cu bucuria de a ne vedea. Asta ne-a transmis o energie faină.

Go4IT: Schimbăm un pic foaia: dacă tot am vorbit de jocuri, să discutam un pic și despre tehnologie. Fără ce gadget-uri nu poate trăi George Lungoci?

GL: Uite, ai să râzi, când eram mic eram pasionat de electronică. Îmi făceam tot felul de chestii, emițătoare, amplificatoare. Mi-a trecut între timp. Dar suntem conectați la tehnologie, vrând nevrând, chiar și prin natura meseriei noastre. Dacă profesezi într-o televiziune, n-ai cum să nu lucrezi cu niște soft-uri și așa mai departe.

Go4IT: Te găsește lumea pe rețelele de socializare?

GL: Mă găsește, dar nu prea m-am agitat atât de mult cu ele, le-am cam neglijat din păcate. Dar mă ambiționezi tu acum… Tinerii asta consumă. Televiziunea, după părerea mea, este în declin… N-am mai văzut tânăr, sub 30 de ani, care să se uite la televizor, la televiziunea clasică. În schimb, Netflix, YouTube, TikTok, streaming online… De asemenea, suntem toți dependenți de telefon. Hai să recunoaștem: toată ziua îl folosim, avem și nevoie de el… Faci totul prin telefon în ziua de azi.

Go4IT: La sfârșit, te întreb atunci: Android sau iPhone?

GL: Varianta B. Sunt și ușor snob (râde), dar recunosc că îți oferă un mediu de lucru foarte ok, în care, dacă am un document și-l scriu pe laptop, îl găsesc apoi și pe tabletă, îl găsesc și pe telefon. Este mult mai ușor de gestionat. Mi se pare mai ușor, mult mai ușor. Până acum am fost cu Windows, dar am zis „Gata!”. Bine, mai am un laptop și cu Windows, că sa joc World of Warships.

Go4IT: Mulțumesc mult pentru prezență și abia aștept să ne revedem la următoarea colaborare de acest gen!

GL: Cu plăcere, mulțam și eu! Jucați-vă cât mai mult!

Comandantul de navă Andrei Teodorescu este disponibil în World of Warships, pentru toți jucătorii din România: pentru a-l debloca, accesați această pagină și înregistrați-vă folosind codul “TEODORESCU”. Chiar dacă nu vă numărați printre primii norocoși cu acces la acest nou căpitan, nu vă faceți griji: comandantul Teodorescu va fi disponibil în mod gratuit pentru toți jucătorii de World of Warships de la mijlocul lunii aprilie 2024, prin intermediul unui eveniment special in-game.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News