Asus F70 – staţie multimedia de 17.3” cu capacitate de 1TB

05.02.2009
Asus F70 – staţie multimedia de 17.3” cu capacitate de 1TB
Performanţe. autonomie şi concluzii

Performanţe

Deşi are doar 2 MB de memorie level 2 cache şi este construit pe procesul de 65 nm, procesorul T5900 reuşeşte să se descurce foarte bine cu orice fel de aplicaţie rulată. Să spunem doar că un film HD la rezoluţia 720p l-a ţinut încărcat la 20%, iar unul la rezoluţie 1080p la 40%. Cele două harddisk-uri Seagate îşi rotesc platanele la 5.400 RPM şi dispun de 8 MB de memorie buffer. Ele nu vor încetini sistemul şi ar putea fi conectate în matrice RAID pentru o viteză de lucru mai mare. Pentru a beneficia integral de cei 4 GB de memorie RAM este necesară instalarea unui sistem de operare pe 64 de biţi. Altfel va trebui să vă mulţumiţi cu 3 GB, o cantitate decentă pentru orice aplicaţie comună.

Asus F70 - unitatea optica si cititorul de card-uri

Asus recomandă modelul F70 pentru mediul multimedia, el putându-se uşor transforma într-un cinematograf de birou. Totuşi am vrut să testăm şi aptitudinile sale la capitolul jocuri, ţinând cont că este dotat cu o placă dedicată. Nu ne aşteptam la prea multe din partea chipset-ului GeForce 9300M GS şi nu ne-a dezamăgit. Am rulat la un framerate acceptabil jocul Crysis Warhead la rezoluţia 1024×768 cu setările de detaliu minime. Ecranul nu este iluminat cu LED-uri însă este destul de luminos, iar la reproducerea culorilor stă bine. Ne-au deranjat puţin unghiurile de vizibilitate. Ele sunt bune pentru un singur utilizator însă prea mici pentru un laptop pe care ar trebui să fie vizionate filme.

Asus F70 - tastele directionale nu sunt diferentiate

Am apreciat tastele mari şi cu un profil puţin adâncit. Ele au oferit o experienţă de lucru foarte plăcută. Din nefericire, nu toate tastele sunt identice şi am întâmpinat dificultăţi în apăsarea tastelor direcţionale. Ele sunt înguste şi integrate între Ctrl, Shift şi pad-ul numeric, aşa încât nu pot fi distinse fără contact vizual. Touchpad-ul nu are indicatoare pentru scroll vertical sau orizontal însă aceste funcţii sunt implementate.

Chiar şi cu procesorul încărcat la maxim laptop-ul este silenţios şi nu se încălzeşte în zona tastaturii sau a restpad-ului. Unitatea optică a fost însă destul de zgomotoasă în timpul rulării filmului DVD pentru testul de autonomie multimedia. Difuzoarele încorporate se aud relativ bine, însă nu reuşesc să iasă în evidenţă comparativ cu altele de acelaşi tip. Poziţionarea porturilor USB pe latura din spate le face cam greu accesibile atunci când ecranul este deschis.

Asus F70 este dotat difuzoare Altec Lansing

Autonomie

Ţinând cont de dotările şi dimensiunile lui Asus F70 nu aveam aşteptări prea mari din partea bateriei. Pentru testul de lucru în mediul office am folosit profilul Power Saver pentru baterie şi am folosit în mod continuu placa de reţea wireless. Cu editare în Word, navigare pe Internet şi ascultarea muzicii în Winamp cu ajutorul unei perechi de căşti, autonomia a fost de două ore şi 20 de minute. La rularea filmului de pe DVD-ul din unitatea optică am folosit profilul Balanced pentru baterie. Iluminarea ecranului a fost puţin peste nivelul mediu şi s-a folosit o pereche de căşti pentru redarea sunetului. Concluzia este că Asus F70 poate reda integral un film atâta timp cât nu ţine mai mult de o oră şi 50 minute.

Asus F70 - camera web cu senzor de 1.3 MP

Concluzie

Asus F70 ar putea înlocui cu uşurinţă desktop-ul de acasă, atâta timp cât utilizatorul nu este pasionat de jocuri. Capacitatea de stocare împreună cu ecranul mare îl recomandă celor care vizionează des filme. Dimensiunea laptop-ului şi greutatea sa nu încurajează plimbatul lui, însă cu o geantă mai mare sau un rucsac el poate deveni o staţie de lucru portabilă. Performanţa sa nu este de top, însă procesorul şi memoria sunt suficiente pentru aproape orice aplicaţie obişnuită. F70 îşi are minusurile sale, o parte din ele ţinând de construcţie, însă niciunul care să deranjeze atât de mult. Nu recomandăm achiziţionarea laptopului cu un procesor din altă serie decât Core 2 Duo deoarece lucrul în Windows Vista ar putea avea de suferit. Preţul configuraţiei testate este de aproximativ 1085 € cu TVA.

Asus F70 ar putea inlocui desktop-ul de acasa

Plusuri şi minusuri:

[+] o configuraţie balansată ce-ar putea înlocui un sistem desktop

[+] ecran mare cu aspect potrivit pentru vizionarea filmelor

[+] capacitate mare de stocare

[] portabilitate redusă

[] câteva probleme mici legate de construcţie şi ergonomie

Urmărește Go4IT.ro pe Google News