Cele mai bune laptop-uri de productivitate din 2022

30.12.2022
Cele mai bune laptop-uri de productivitate din 2022

Piața de laptop-uri nu a văzut o schimbare semnificativă în 2022, iar majoritatea modelelor lansate anul care tocmai se încheie au fost mai degrabă upgrade-uri ale unor modele deja lansate anterior. Totuși, avem o selecție bună de laptop-uri de productivitate, pe care le putem recomanda fără probleme tuturor celor care vor computere ultra portabile performante, cu construcție de calitate.

MacBook Air M2

Apple a schimbat pentru prima dată după mulți ani design-ul laptop-urilor MacBook Air. Noul model, echipat cu noul procesor Apple Silicon M2, este unul dintre cele mai performante computere din categoria sa și totodată unul dintre cele mai silențioase. Asta pentru că nu folosește un sistem de răcire activ, ci unul pasiv. Astfel, posibilitatea de a susține performanțele ridicate scad, însă acesta nu este un computer recomandat obligatoriu pentru cazuri de utilizare profesionale, care ar pune acest procesor la încercare, precum editarea video.

MacBook Air M2 WWDC 2022 08

MacBook Air M2 este primul model din această gamă care renunță la forma ușor ascuțită spre bază, pentru un design „plat”, și, totodată, primul care introduce un decupaj în ecran pentru integrarea camerei web. Aceste decizii de design nu vor mulțumi pe toată lumea, însă Apple se bazează pe alte avantaje atunci când propune acest computer.

În primul rând, autonomia sa este cea mai bună din piață în această gamă de dispozitive, cu peste 10 ore de utilizare pentru productivitate. Apoi, acesta are un sistem de sunet foarte bine pus la punct și un display destul de performant, cu 500 nits luminozitate. Desigur, macOS, sistemul de operare Apple, este considerat tot un avantaj, datorită stabilității crescute și unui număr mai mic de viruși pentru platformă.

Dell XPS 13 Plus

Modelul XPS 13 Plus de la Dell este probabil cel mai apropiat concurent pentru modelul MacBook Air din această categorie. Dell a introdus pe această variantă, nouă pentru 2022, un nou design (review), care implică eliminarea completă a trackapd-ului și a butoanelor de funcții. În timp ce trackpad-ul este încă prezent sub tastatură, acesta nu mai este delimitat clar, ceea ce ar putea aduce puțină confuzie în utilizare, întrucât nu toată suprafața este tactilă.

Apoi, butoanele de funții din partea de sus au fost înlocuite cu butoane capacitive. Cam greu să dai Alt+F4 în această situație.

dell-1 xps 13 plus

Totuși, chiar și cu deciziile ciudate de design, Dell XPS 13 Plus are un ecran foarte bun, cu margini extrem de subțiri și este echipat cu hardware de top: procesor până la Core i7, memorie DDR5 și stocare upgradabilă pe format M.2.

Călcâiul lui Ahile al acestui model ar fi autonomia, care nu se ridică la nivelul concurenței, însă, în anumite cazuri de utilizare, performanța ar putea fi mai înaltă, datorită răcirii active și procesorului i7, care integrează mai multe nuclee și frecvențe în boost de până la 5 GHz.

LG Gram 14

Modelul LG Gram 14 ar putea fi un ultrabook „aproape” perfect, spuneam în review-ul publicat prin vară. Acesta are o greutate de sub 1 kg (review), nu vine cu un design care să încurce utilizatorii, precum Dell-ul de mai sus și nici nu are pretenții de performanță foarte înaltă.

LG Gram 14 front

Acest computer este cel pe care să îl ai după tine oricând și oriunde, putând să îți stabilești cu ajutorul lui un birou mobil oriunde. Din păcate,  încărcătorul său nu este unul mic și ușor, dar măcar este echipat cu port USB-C, pentru a putea alimenta și alte dispozitive din jur, dacă tot îl cari după tine. Având în vedere greutatea și dimensiunile, faptul că poți atinge 10 ore de autonomie este impresionant, însă trebuie să renunți la performanță.

Pur și simplu, acest sistem nu poate să ducă la bun sfârșit niște sarcini prea complexe. Este un computer foarte bun pentru editare de documente și browsing, chiar și multimedia, însă aici se opresc capabilitățile sale. Totuși, cam asta fac toți utilizatorii de PC-uri ultraportabile, deci, în această categorie, este un adevărat campion pe Windows 10.

Huawei MateBook 14

MateBook 14 este, alături de MacBook Air, cel mai bine construit model din această listă. Design-ul este clar inspirat de cel de la Apple și, acesta este, cel mai probabil, cea mai apropiată versiune a unui MacBook cu Windows pe care îl poți cumpăra.

Huawei MateBook 14 front side

Acesta vine și cu niște avantaje în plus față de computerul de la Apple. Unde Apple a decis să decupeze ecranul pentru a găzdui camera web, Huawei i-a găsit loc în tastatură, între tastele F din partea de sus. De asemenea, acesta este un laptop echipat cu un touchscreen, ceva apreciat de mulți utilizatori în zona mobilă. Totodată, cei care folosesc mai multe dispozitive Huawei, pot avea avantajul Multi-Screen Collaboration, care permite transfer rapid de pe telefon sau tabletă pe laptop de fișiere, sau controlul de la distanță al acestora. Din anumite puncte de vedere, integrarea Huawei Share este chiar mai avansată decât cea de la Apple.

Iar sistemul de răcire puternic îi asigură performanțp susținută în comparație cu alte modele din listă, și nici conectivitatea nu a fost ignorată. Acest model vine echipat cu două port-uri USB Type-A, un USB-C și chiar și HDMI, ceva ce rareori mai vedem pe ultra portabile în ultima perioadă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult