BenQ EX3501R review: monitor ultrawide bun la toate

16.04.2018
BenQ EX3501R review: monitor ultrawide bun la toate
Configurare, setări şi experienţa de utilizare

Configurare, setări

Întrucât EX3501R are destul de multe funcţii, configurarea lui poate fi puţin mai complicată pentru o parte dintre utilizatori. Din fericire, meniurile sunt destul de bine organizate, încât fiecare opţiune în parte poate fi găsită cu uşurinţă. Monitorul este compatibil 100% cu standardul sRGB şi l-am folosit în acest mod pe toată perioada de test, panoul afişând culori naturale. Acurateţea culorilor nu este necesară atât de mult în jocuri competitive, însă va îmbunătăţi experienţa de joc în titlurile de console şi în titluri single player, unde grafica este mai importantă decât timpii de răspuns reduşi. Luminozitatea implicită pentru modul sRGB este la valoare maximă (100), şi părea puţin cam stridentă, aşa că am scăzut această valoare la 80 pentru confort ridicat în utilizare pe timp îndelungat.

Atunci când este setat modul sRGB, controlul pentru valorile contrast, gamma şi temperatura de culoare sunt inaccesibile. Singurele alte setări rămân Sharpness, care este implicit la valoarea 5 şi este foarte bine aşa şi AMA (Advanced Motion Acceleration). Aceasta din urmă este o setare pe care o întâlnim şi pe alte monitoare ale companiei şi este implementată pentru a reduce efectul de ghosting şi pentru a îmbunătăţi timpul de răspuns al monitorului. Pentru a atinge cele 4 milisecunde pe care BenQ le laudă în specificaţii, această opţiune trebuie activată.

De fapt, aceasta trebuie activată oricum, întrucât în modul obişnuit, cu AMA oprit, monitorul este foarte lent, nefiind recomandată utilizarea lui în jocuri altfel. Atunci când foloseşti monitorul fără AMA într-un joc rapid acesta este atât de lent încât parcă simulează un efect de motion blur. Recomandăm utilizarea monitorului pe valoarea AMA High, care este la mijlocul între timp de răspuns mic şi blur insesizabil. Valoarea maximă, „premium”, este ceva mai rapidă în teorie, însă aportul de performanţă este greu de observat în utilizare. Din păcate, această valoare adaugă ghosting (urme în spatele mişcării).

Există şi câteva profile pentru gaming şi chiar un profil destul de bine calibrat pentru computere MacBook, însă în toate situaţiile am preferat utilizarea modului sRGB. Profilele pentru gaming sunt prea „şterse”, iar avantajul în jocuri nu este deloc sesizabil. Ba chiar în jocuri cu iluminare foarte puternică, performanţa jucătorului ar putea avea de suferit întrucât nu ar vedea mare lucru pe ecran.

O altă setare care ne-a atras atenţia este SuperResolution. Este foarte ciudată implementarea acesteia, întrucât pare să fie o alternativă la sharpness. Orice valoare peste zero adaugă artefacte de sharpness şi în niciun caz nu face ceea ce sugerează numele, adică să ofere o rezoluţie crescută pe care să o micşoreze la rezoluţia nativă a monitorului, adăugând astfel definiţie în plus (asemeni supersampling).

Cei care vor control manual asupra tuturor setărilor, pot alege modul Standard, unde sunt disponibile şi setări pentru lumina albastră a LED-urilor din spate, intensitatea culorilor sau contrast dinamic, dar cu greu poţi realiza setări personalizate mai bune decât „clasicul” sRGB din fabrică.

Fiind un monitor cu mai multe intrări (patru în total), există posibilitatea de afişare în mod picture-in-picture. Fie poţi seta două dintre surse să fie afişate una lângă cealaltă, fie poţi suprapune o a doua sursă peste cea principală. Personal nu am găsit întrebuinţare pentru acestea, însă cu siguranţă există cineva care tot cere integrarea sa, având în vedere că o tot întâlnim pe monitoare şi televizoare.

Experienţa de utilizare

Spuneam la început că EX3501R este un monitor bun la toate, acesta fiind încadrat în categoria „Video Enjoyment” de către BenQ. Acest lucru sugerează că acesta este un monitor recomandat în special pentru vizionarea de clipuri video, însă noi l-am testat în mai multe situaţii. De altfel, faptul că monitorul beneficiază de o frecvenţă de reîmprospătare a imaginii de 100 Hz sugerează că acesta este orientat şi către gameri, majoritatea monitoarelor ultra-wide de gaming oferind această capabilitate.

În cazul filmelor, este greu să găseşti online un serviciu care să afişeze în format 21:9. Majoritatea, precum YouTube sau Netflix, care includ în mare parte clipuri video în format 16:9 şi vor afişa bare negre pe laterale, însă există câteva extensii de Chrome care ajută la afişarea clipurilor în format ultrawide. Acestea vor decupa din extremităţile superioare şi inferioare, însă vor afişa mai bine conţinutul anamorfic, adică formatul standard de cinema, cu bare negre mult mai subţiri sus şi jos. În cazul clipurilor video redate într-un player local, lucrurile sunt mai simple, întrucât pot fi setate rapid opţiunile de raport de aspect.

Monitorul este foarte util şi pentru cei care lucrează cu mai multe aplicaţii, dar nu vor să apeleze la o soluţie dual-monitor. Poţi avea practic două ferestre în format 4:3 simultan pe ecran, ceva ce în domeniul nostru de muncă înseamnă în general un browser şi o fereastră de Word. Faptul că monitorul este calibrat din fabrică la standardul sRGB asigură şi o experienţă foarte plăcută pentru editarea de fotografii sau clipuri video, culorile fiind redate natural. Desigur, vorbim despre un monitor cu panou pe 8 biţi, deci materialele pe 10 sau 12 biţi precum clipurile video înregistrate în format HDR vor necesita un monitor mai performant.

Şi că tot veni vorba despre HDR, acest monitor este compatibil cu standardul HDR10. Panoul pe 8 biţi dă însă de gol faptul că nu avem parte de „wide color gamut”, adică nu vom putea vedea toate nuanţele de culori din materialele HDR. De asemenea, luminozitatea de 300 cd/m2 îl poziţionează pe nivelul inferior de performanţă HDR, similar cu cel al televizoarelor ieftine care sunt compatibile cu această tehnologie.

Cu toate acestea, cei care vor consuma materiale HDR pe EX3501R vor avea parte de o experienţă îmbunătăţită faţă de clasicul „SDR”, culorile în acest mod fiind mai „naturale”. Din păcate, pentru PC, suportul pentru HDR este în continuare slab implementat, fiind încă probleme cu driverii producătorilor de plăci video şi cu compatibilitatea lor cu sistemul de gestionare a funcţiei HDR din Windows.

Întrucât nu sunt nici aşa multe filme şi nici multe jocuri cu HDR pe PC, această funcţie va fi probabil ignorată de mulţi dintre utilizatori. Netflix de exemplu oferă suport pentru HDR prin intermediul aplicaţiei oficiale de pe Windows Store şi în browser-ul Edge, însă este necesară utilizarea unui procesor din ultimele două generaţii de la Intel şi cea mai nouă generaţie de la AMD pentru compatibilitate.

Părţi pozitive

Design premium
Panou VA foarte bun
Compatibilitate cu conţinut HDR
Multe port-uri de conectivitate
Recomandat pentru gamerii care au PC şi console

Părţi negative

Jocurile de consolă sunt afişate cu bare negre pe laterale (format 16:9)
Setarea AMA funcţionează bine doar pe profilul „High”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult