ASUS Zenfone 2 review

ASUS Zenfone 2 review
Ecran, specificaţii, autonomie

Ecran

Zenfone 2 este construit în jurul unui display IPS de 5,5” excelent. Acesta afişează conţinut în rezoluţie Full HD (1920 x 1080 pixeli, 403 ppi) şi este realizat folosind un panoul de calitate superioară, oferind culori naturale şi unghiuri de vizionare impresionante. ASUS a reuşit să realizeze un terminal foarte plăcut de utilizat în aproape orice situaţie. Unul dintre momentele în care poţi primi o experienţă mai puţin plăcută ar fi În soare puternic, pe modul de iluminare automat, când conţinutul de pe ecran nu este foarte uşor de văzut. Pentru rezultate decente este necesară setarea manuală a luminozităţii la maximum posibil.

Zenfone 2: Display de 5,5

Probabil că ar fi fost nevoie de aplicarea unui tratament oleofobic mai puternic peste sticla de protecţie, întrucât amprentele de pe ecran pot deranja în special atunci când soarele bate direct în display. Există trei profile de culori în aplicaţia „Splendid” de la ASUS: Balance, Reading şi Vivid, cea recomandată fiind Balance. Există inclusiv posibilitatea de a crea un profil propriu, editând parametri precum temperatura culorilor, tenta de culoare şi nivelul de saturaţie al acestora.

Hardware

Hardware-ul acestui smartphone este probabil cel mai interesant aspect al său. ASUS continuă seria Zenfone pe platformă Intel, integrând în gama Zenfone 2 chipset-urile Atom Z3580 şi Z3560. Primul este tactat la frecvenţa de 2,3 GHz, în timp ce al doilea rulează la 1,8 GHz. Evident, procesorul mai puternic se găseşte pe terminalul echipat cu 4 GB memorie RAM, în timp ce Z3560 este alăturat unei cantităţi de 2 GB memorie RAM. Pentru acest articol am avut la dispoziţie modelul superior, primul dispozitiv Android cu 4 GB memorie testat pe go4it.

Procesoarele Intel şi-au demonstrat capabilităţile încă de anul trecut, fiind integrate în multe dispozitive mai ieftine, reuşind însă să păstreze un nivel ridicat al performanţei. Tradiţia continuă şi pe noile smartphone-uri ASUS, Zenfone 2, atingând performanţe peste aşteptări în testele sintetice. În utilizare propriu-zisă nu au existat momente de încetinire, indiferent de numărul de aplicaţii pornite sau complexitatea operaţiunilor. Meniurile nu întâmpină niciodată probleme, iar navigarea între aplicaţii, meniul de setări, centrul de comenzi rapide şi restul de funcţii a fost întotdeauna rapidă. Nu numai hardware-ul trebuie lăudat în acest caz, ci şi interfaţa software ZenUI proprietară, care pare să fie optimizată perfect pentru aceste smartphone-uri.

Spre diferenţă de alte dispozitive testate în ultima vreme, Zenfone 2 nu a depăşit limitele decenţei în materie de degajare de căldură, nici măcar atunci când a fost supus celor mai pretenţioase benchmark-uri. Având în vedere preţul şi hardware-ul modelului testat, Zenfone 2 este foarte uşor de recomandat oricui doreşte un smartphone performant pentru o sumă nu foarte mare de bani. Rezultatele testelor se găsesc mai jos:

Specificaţii

  • Ecran: 5,5”, IPS, 1920 x 1080 pixeli, Gorilla Glass 3
  • Sistem de operare: Android 5.0
  • Chipset: Intel Atom Z3580
  • Procesor: Quad-core 2,3 GHz
  • Procesor grafic: PowerVR G6430
  • RAM: 4 GB
  • Memorie: 32 GB
  • Card: MicroSD, 64 GB max
  • Date: HSPA, LTE
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac dual-band
  • Bluetooth: 4.0, A2DP, EDR
  • USB: microUSB 2.0 (MHL)      
  • Cameră foto: 13 MP, dual-LED flash (dual tone)
  • Filmare video: Full HD (1920 x 1080/30 FPS)
  • Cameră foto frontală: 5 MP
  • Baterie: 3.000 mAh
  • Dimensiuni: 152.5 x 77.2 x 10.9 mm
  • Greutate: 170 grame
  • Altele: Fast charging 2.0, NFC, Wi-Fi Direct

Autonomie

Nici la capitolul autonomie nu există prea multe de spus. Zenfone 2 reuşeşte să ofere performanţă ridicată în majoritatea situaţiilor. Sunt puţine scenarii în care acest dispozitiv nu ar putea să reziste o zi întreagă de utilizare după o singură încărcare. Majoritatea utilizatorilor vor reuşi probabil să atingă probabil două zile de utilizare cu navigare selectivă pe internet prin LTE. ZenUI pare să gestioneze foarte bine conexiunile WiFi atunci când telefonul este în stand-by, deci păstrarea sa activă nu va influenţa negativ autonomia. Funcţiile Power Saving includ două profile, Ultra-saving şi Optimized, cât şi posibilitatea de a realiza un profil propriu. Pentru testare, am preferat să utilizăm modul optimizat, care s-a dovedit a fi foarte capabil.

În cazul în care 3.000 mAh nu sunt de ajuns, Asus a realizat şi o baterie externă specială pentru Zenfone 2, pe care o vinde separat. Aceasta se numeşte ZenPower şi are o capacitate de 10050 mAh. În teorie, aceasta poate încărca telefonul de trei ori, deci în condiţii ideale poţi utiliza Zenfone 2 o săptămână fără a-l conecta la o priză sau o mufă USB de pe un computer.

Zenfone 2: Zenpower este un accesoriu oficial pentru smartphone şi se vinde separat

Părţi pozitive

Performanţă ridicată
Design plăcut
Autonomie peste medie
Interfaţa ZenUI bine realizată
Preţ excelent

Părţi negative

Bateria poate fi schimbată doar în service
Camera foto sub aşteptări
Bloatware integrat în ZenUI

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult