Samsung Galaxy Note9 review: telefonul „bun la toate”

24.08.2018
Samsung Galaxy Note9 review: telefonul „bun la toate”
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Samsung este liderul pieţei atunci când vine vorba despre panouri OLED pentru smartphone-uri, iar cele mai bune panouri ajung în telefoanele sale (şi mai nou în iPhone-uri). Fiecare lansare din ultimii câţiva ani a adus cel mai bun ecran de smartrphone realizat vreodată, iar în cazul lui Galaxy Note9, istoria se repetă. Din păcate, diferenţele nu sunt tocmai evidente pentru ochiul liber. Fie că vorbim despre panoul unui S8+, unui Note8, S9+ sau acum Note9, acesta este impecabil. Da, Samsung continuă să suprasatureze puţin culorile, însă avem de a face cu un panou căruia nu ai ce sa îi reproşezi.

Ba chiar s-a demonstrat că acesta vine şi cu o tehnologie îmbunătăţită care poate proteja împotriva efectului de burn-in, întrucât îşi poate reveni chiar şi de la expunerea la o flacără deschisă pentru câteva secunde. Un aspect care ar putea fi uşor de „testat” pentru îmbunătăţiri ar fi luminozitatea, care la nivel maxim este mai mare decât pe modelele precedente. În utilizare normală însă, cu luminozitatea setată pe mod automat, acest aspect nu va fi sesisabil decât în soare puternic, când ai un alt Samsung mai vechi la îndemână pentru comparaţie.

În continuare însă, Samsung configurează din fabrică telefoanele cu rezoluţie Full HD+ şi nu rezoluţia nativă QHD+. Există opţiunea de a configura acest aspect, iar motivul pentru care modul Full HD este folosit implicit este reducerea consumului de baterie, însă este greu de înţeles de ce compania se străduieşte an de an să îmbunătăţească panourile, dacă nu doreşte ca utilizatorii să le folosească la capacitate maximă.  Întrucât cei mai mulţi nici nu ştiu că telefonul rulează la altă rezoluţie, sunt puţini care vor vedea probabil adevărata calitate pe care acesta o poate afişa.

Performanţă

Samsung Galaxy Note9 este cel mai bine echipat telefon de pe piaţă, însă nu este nici pe departe cel mai „puternic”. Dar în 2018, diferenţele de performanţă între modelele de top sunt absolut irelevante, întrucât diferenţele de timpi de aşteptare sunt foarte mici. Procesorul Exynos 9810 este echivalent cu Snapdragon 845, chiar dacă unele teste sugerează că modelul Qualcomm îl întrece la câteva capitole.

De aceea, în timp, am început să mai renunţăm la anumite teste de performanţă sintetice, întrucât acestea nu spun toată povestea. Teste precum AnTuTu şi Geekbench pot fi folosite pentru a testa performanţa brută a telefonului, însă în utilizare normală Note9 se comportă asemeni oricărui alt smartphone de top de pe piaţă. Interfaţa Samsung Experience are câteva animaţii ceva mai complexe decât cele de pe dispozitive cu interfaţă nepersonalizată, deci pot exista diferenţe de câteva milisecunde între timpii de pornire ai aplicaţiilor. În general fiecare comandă este absolut instant executată, iar telefonul se laudă cu un sistem de răcire cu lichid, lucru care garantează frecvenţe înalte susţinute pentru un timp îndelungat.

Adevărul este că pe perioada testării nu am întâmpinat încetiniri pe Note9, caracteristice telefoanelor care intră în throttling din cauza temperaturii ridicate, ceea cea ar putea sugera că soluţia termică într-adevăr funcţionează. Pe de altă parte, nu prea am mai întâlnit smartphone-uri care să intre agresiv în throttling în ultimii doi ani.

Autonomie

Probabil că cei care au deja un Note8 nu prea găsesc motive pentru a trece la noul Note9, însă autonomia îmbunătăţită ar putea fi factorul care să încline balanţa. Cu un acumulator de 4.000 mAh, Note9 poate să ofere până la două zile de utilizare pentru cei care nu sunt complet dependenţi de smartphone pe parcursul zilei.

Samsung promite o zi de autonomie pentru utilizare complexă, pentru cei care folosesc telefonul la întreaga sa capacitate, adică pentru prezentări, pentru social media, e-mail pe tot parcursul zilei, consum de conţinut, luare de notiţe prin S-Pen, fotografii şi multe altele. Cei care lucrează la un birou unde au la dispoziţie un PC şi pot îndeplini multe dintre aceste activităţi fără telefon nu prea vor avea motive să încarce telefonul la mai puţin de două zile.

Cu 6-7 ore de utilizare cu ecranul pornit la o singură încărcare, în mod Full HD, Galaxy Note9 se poate întrece cu alţi rivali precum Huawei P20 Pro şi iPhone 8 Plus la acest capitol fără probleme şi chiar să câştige.

În timp ce încărcarea rapidă nu este atât de „rapidă” precum ne-am fi aşteptat, alte modele întrecându-l cu uşurinţă, încărcarea wireless este probabil cea mai rapidă de pe piaţă. Atunci când este conectat la un încărcător wireless de tip „fast charge”, acesta se încarcă complet mult mai repede decât un iPhone X de exemplu, în ciuda faptului că are un acumulator cu o treime mai mare. Alte modele precum Huawei P20 sau OnePlus 6 nici măcar nu beneficiază de acest tip de încărcare.

De asemenea, există metode pentru a îmbunătăţi autonomia. Funcţia always-on a display-ului poate fi dezactivată, rezoluţia display-ului poate fi scăzută, iar Samsung oferă şi diverse profiluri de performanţă, cât şi informaţii detaliate despre aplicaţiile care consumă multă baterie.

Părţi pozitive

Echipat cu tot ce ai putea avea nevoie
Performanţă ireproşabilă
Autonomie foarte bună, peste media din piaţă
Aceeaşi cameră foto excelentă de pe S9+
Are jack audio
Multiple opţiuni de autentificare

Părţi negative

Sistemele de autentificare nu sunt cele mai rapide din piaţă
Asistentul Bixby încă nu este atât de bun pe cât ar trebui să fie
Funcţiile AI de pe cameră nu îmbunătăţesc imaginile, ci mai degrabă le strică

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult