Regiştrii Windows XP - Ce facem şi ce nu facem cu ei

Ce sunt Regiştrii?

Regiştii sistemului de operare Windows sunt definiţi cel mai bine chiar de către Microsoft: „o bază de date centrală, ierarhizată, folosită de Microsoft Windows 9x, Windows CE, Windows NT şi Windows 2000 la stocarea informaţiilor necesare pentru configurarea sistemului, a profilului utilizatorilor, a aplicaţiilor şi componentelor hardware” (Microsoft Computer Dictionary 5th edition).

Fie că vorbim de o placă de sunet care foloseşte un driver pentru a funcţiona, fie că avem o aplicaţie instalată pe calculator care se foloseşte la lansarea în execuţie de niste parametrii specifici, vorbim de date care au nevoie de un spatiu pentru stocare. În esenţă, fiecare entitate hardware sau software îşi are propria felie de informaţii de configurare încropită în baza de date a registrilor.

La primele versiuni de Windows, registrii erau stocati în fişiere text iar accesul la datele respective devenea din ce în ce mai greoi pe măsură ce numărul de aplicaţii instalate pe calculator creştea.

Acest neajuns a fost depaşit odată cu versiunea Windows NT care a făcut posibilă pentru orice aplicaţie folosirea unui fişier propriu de tip .ini, în care se pot stoca informaţiile. Avantajele acestui mecanism sunt legate de creşterea performanţei, a securităţii şi fiabilităţii sistemului de operare.

În cadrul Windows XP, regiştrii sunt organizaţi logic în cinci secţiuni, cunoscute sub numele de hives, fiecare stocând un anumit tip de informaţie:

  • HKEY_CLASSES_ROOT (HKCR) – asociaţii ale extensiilor de fişiere cu aplicaţiile instalate, shortcut-uri, informaţii OLE şi alte aspecte ale interfeţei cu utilizatorul
  • HKEY_CURRENT_USER (HKCU) – informaţii despre contul, configuraţia şi preferinţele utilizatorului logat pe sistem
  • HKEY_LOCAL_MACHINE (HKLM) – informaţii despre configuraţii hardware, software şi alte setări ale sistemului
  • HKEY_USERS (HKU) - informaţii despre conturile şi configuraţiile individuale ale fiecărui utilizator în parte
  • HKEY_CURRENT_CONFIG (HKCC) – indică porţiuni din regiştrii copiate din HKLM la fiecare secvenţa de boot pentru configurarea hardware. Pentru a le vizualiza se poate accesa Registry Editor, click Start>Run şi tastaţi regedit după care apăsaţi Enter: