Intel prezintă Edison, mini PC-ul de mărimea unui timbru (UPDATE)

UPDATE: Prezentat în luna ianuarie a acestui an, Edison - mini PC-ul de mărimea unui timbru destinat echipării următoarei generaţii gadgeturi inteligente a fost lansat oficial. Construit în jurul unui microprocesor pe 22nm, Edison oferă conectivitate WiFi şi Bluetooth, totul din spaţiul unui card SD.


După ce a anunţat disponibilitatea unui nou tip de procesor x86 ultra-eficient, dedicat gadgeturilor inteligente cum sunt ceasul Galaxy Gear şi ochelarii Google Glass, Intel a venit la CES 2014 cu o demonstraţie impresionantă de tehnologie: un sistem PC cu procesor de clasă Pentium, complet funcţional şi suficient de mic pentru a fi introdus în slotul pentru card SD al camerei foto.

Alături de chip-ul Quark SOC cu CPU dual-core, pachetul mai include memorie RAM, conectivitate WiFi şi Bluetooth, respectiv SSD ce asigură spaţiul de stocare şi găzduieşte sistemul de operare. Bazat pe o distribuţie de Linux special adaptată de Intel, mini PC-ul Edison are asigurat propriul magazin de aplicaţii şi o versiune specială de Wolfram - un motor de căutare inteligent cu acces la o imensă bază de date, ce poate fi folosită pentru da informaţii contextuale despre diverse locaţii, obiecte sau oameni.

Intel prezintă Edison, mini PC-ul de mărimea unui timbru

Pentru a demonstra potenţialul lui Edison, Intel a arătat un concept numit Nursery 2.0, în care mini PC-ul este introdus în îmbrăcămintea unui nou născut, împreună cu senzori ce permit monitorizarea semnelor vitale şi starea generală a copilului. Detaliile obţinute sunt apoi trimise folosind conexiune wireless unui ecran lipit de marginea unei ceşti de cafea, informând părintele despre starea generală a copilului. Tot prin conexiune wireless este comandată şi încălzirea unui biberon aflat în vecinătate, atunci când senzorii conectaţi la computerul Edison semnalează prea multă agitaţie.

Desigur, un PC atât de puternic şi bine miniaturizat cum este Edison poate motoriza o gamă mult mai variată de accesorii inteligente, nu doar echipamente de monitorizare şi fitness. Ceasurile inteligente sunt primele pe listă, dar la fel de bine chip-ul Quark şi-ar putea găsi utilitatea într-o nouă generaţie de ochelari inteligenţi realizaţi după modelul Google Glass, sau alte gadget-uri  de mici dimensiuni.

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat