Rusia – Georgia. Primul Război Online?

20.08.2008
Rusia – Georgia. Primul Război Online?
Războiul Cibernetic, un alt fel de „Război Rece”

Războiul Cibernetic, un alt fel de "Război Rece"

Un război cibernetic adevărat pus la cale de un stat ar putea avea urmări devastatoare, crede Marcus Sachs – fost specialist pe securitate cibernetică la Casa Albă, actualmente coordonatorul SANS Internet Storm Center, un grup de monitorizare a ameninţărilor din sfera online. Acesta compară războiul pe web cu unul "Rece", în care ţările ce dispun de arme nucleare se tem să atace de frica unor consecinţe teribile. Spre deosebire de acţiunile militare din trecut, în era Internetului, până şi civilii pot cauza daune unor alte ţări, motiv pentru care într-un asemenea context devine complicat să înţelegi cui revine responsabilitatea ori cum să reacţionezi. În cazul nostru particular, criza din caucaz, guvernul Gorgian a acuzat Rusia pentru atacurile cibernetice recente, cel rus a respins acuzaţiile, iar presa internaţională vorbeşte despre primul război cibernetic.

Hackerii implicaţi pot ascunde oarecum originea atacurilor, însă prin analizarea atentă a traficului pe servere s-a constatat că majoritatea acestora provin din Rusia – potrivit lui Scott Borg, a cărui firmă se ocupă de monitorizarea site-urilor georgiene. Siturile georgiene au încercat să evite alte atacuri, schimbând host-urile (serverele gazdă) cu unele din Germania, Estonia şi SUA. Doar că – spune Borg – "de fiecare dată după ce le-au repus pe picioare, au fost din nou atacate". Unele situri au fost în mod repetat blocate, iar pe altele au fost inserate "imagini indecente sau poze cu Hitler."

Situl preşedinţiei georgiene a fost mutat zilele trecute pe un server din Atlanta – SUA, după ce a fost "picat" anterior pentru 24 de ore de către hackeri. Administratorul firmei de găzduire s-a născut în Georgia (asta de lângă România, fireşte) şi spune că se confruntă cu un trafic masiv (flood) din Rusia.

Borg crede că în spatele atacurilor se află grupuri civile de hackeri ruşi ajutaţi de organizaţii criminale, "dar guvernul rus este cel care controlează serverele de pe care aceştia operează". Don Jackson (SecureWorks) este de-asemenea de părere că atacurile hackerilor ruşi au fost coordonate,  având în vedere că au fost implicate tehnici complexe şi ‘suspecte’ şi adrese ale unor computere aparţinând unor companii de stat din Federaţia Rusă. Marcus Sachs este sigur că discutăm despre un război cibernetic real. În opinia sa, pe atacurile asupra siturilor georgiene şi mediatizarea conflictului au creat un efect de "bulgăre de zapadă": traficul de tip flood către siturile vizate s-a înteţit şi tot mai mulţi hackerii ruşi sunt practic încurajaţi să participe.

Evgeny Morozov vorbeşte şi el despre un război web, dar din altă perspectivă. Jurnalistul vede mai mult decât atacurile îndreptate spre situri georgiene, mai degrabă "o conspiraţie mediatică" în dauna Rusiei. Morozov explică cum unele dintre cele mai citite cotidiane online din Statele Unite şi Europa au folosit ştirile, subiectele de discuţii, moderarea masivă a  comentariilor prin nepublicarea celor pro-ruse, în ideea de a creea o percepţie negativă a publicului la adresa colosului din Est.

Atacuri cibernetice au loc zilnic, dar cel asupra siturilor georginene este mediatizat mai bine, datorită coincidenţei apariţiei lor, odată cu luptele din teritoriul caucazian. Georgia are 4,6 milioane de locuitori, este o ţară relativ nouă în spaţiul virtual şi nu a prea avut până acum de-aface cu atacuri pe web. Ocupă locul 74 din 234 ca număr de adrese de Internet, situându-se în urma Nigeriei sau a Bangladeshului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News