JBL LSR4300 o picătură într-un ocean de sunet

08.02.2007
JBL LSR4300 o picătură într-un ocean de sunet
Subwoofer-ul

Subwoofer-ul

La orice sistem de boxe modern trebuie să existe un subwoofer, acesta din urmă având caracteristici tehnice aproape identice cu cele ale sateliţilor. Sunt totuşi unele diferenţe. Acum să vedem ce ne oferă subwoofer-ul:

  • Spre deosebire de sateliţi, subwoofer-ul nu are mini butoanele pentru alegerea poziţiei de surround identice cu a sateliţilor. Asta nu înseamnă că nu putem să alegem poziţia sau numărul acestora.
  • Mini-butoanele acestuia sunt 6 la număr şi au următoarele valori:
    • Sub 1.
    • Sub 2.
    • Canal A.
    • Canal B.
    • Bass MGMT
    • 180°
  • Cum se întâmpla şi în cazul sateliţilor avem un panou frontal. Acesta cuprinde un indicator de nivel cu LED-uri şi un grup de butoane:
    • Power.
    • Solo
    • RMC
    • ON, Bass Management ON – este o funcţie dedicată semnalului analog. În partea dorsală, pe panoul de conexiuni pentru semnalul analog, avem mai multe opţiuni: prima este semnal stânga, pentru cazul în care avem un semnal stereo. Pentru un semnal tip 5.1 subwoofer-ul are la rândul lui 5 intrări analogice stânga, dreapta, spate stânga-reapta şi centru. În momenteul activării Bass MGMT subwoofer-ul reuneşte toate semalele, pentru a reproduce orice gamă de frecvenţe joase care se regăseşte pe un sistem 5.1. o X OVER – este o funcţie care poate fi activată doar împreună cu Bass MGMT şi determină sensitivitatea benzilor de sunet, la care subwoofer-ul va răspunde. o FILTER – este o funcţie asemănătoare cu X OVER, dar care poate fi accesată pentru toate tipurile de semnal.
    • LEVEL – este dedicat reglării volumului subwoofer-ului fără a afecta volumul sistemului.
    • IMPUT
    • + / -, volum
  • Date tehnice:
    • Putere: 450W
    • Frecvenţă de răspus: -6 dB: 27 Hz – 250 Hz
    • Dimensiuni fizice: 502 x 406 x 489 mm
    • Greutate: 29.5 Kg

Acum, după ce am aruncat o privire asupra caracteristicilor sateliţilor şi subwoofer-ului nu rămâne decât să ne decidem asupra configuraţiei dorite. Putem alege de la un sistem 2.1 cu doi sateliţi şi un subwoofer până la un sitem 8.2 format din 8 sateliţi şi două subwoofer-e. Dacă dorim un sistem de sunet complex pentru întreaga locuinţă seria LSR4300 este alegerea perfectă.
Cu ajutorul acesteia putem să alcătuim oricare dintre configuraţiile posibile, după cum am menţionat anterior, pentru fiecare încăpere în parte. Acum depinde doar de noi să alegem modul în care acestea vor fi conectate. Putem adopta o interconectare comună pentru întreaga locuinţă, cu un singur volum general, sau pentru sisteme independente, la care putem varia volumul în fiecare încăpere.
LSR4300 Control Center Interfaţă software seria SLR 4300
Sistemul vine şi cu propriul program pentru calculator. Acesta ne oferă posibilitatea de a îl controla fără a fi nevoie să ne ridicăm de calcuator. Interfaţa oferă acces la toate funcţiile pe care le deţine sistemul. Programul poate fi setat pe oricare din configuraţiile permise de normele de sunet existente, având şi reprezentări virtuale pentru a facilita dispunerea în spaţiul locuinţei a sistemului.
Achiziţionăm sau nu acest sistem?
Trebuie menţionat că seria LSR4300 face parte din categoria produselor profesionale. Fiecare dintre componente sunt vândute separat şi pot funcţiona independent. Preţul componentelor este destul de ridicat, un satelit are voloarea aproximativă de 700$, iar subwoofer-ul de 900$. Oricum sistemul este deosebit şi cu siguranţă va atrage atenţia prietenilor prin aspect şi performanţe. Sincer vorbind mi-ar face plăcere să deţin un astfel de sistem, dar din păcate momentan el nu este disponibil pe piaţa din România. Aştept să văd ce se întâmplă pe viitor şi cu siguranţă în momentul în care va fi disponibil pe piaţa noastră am să vă anunţ.

Să spargem monotonia

În prezent auzim mereu termenul “cinema la tine acasă”, dar la ce se referă? Când vorbim despre cinema la tine acasă trebuie să ne gândim la cele trei dispozitive care il compun: televizorul, cu ajutorul căruia se face vizionarea, player-ul DVD, Blu-ray sau calculatorul şi sistemul de sunet. Pentru a avea într-adevăr propriul nostru cinematograf toate componentele trebuie să interacţioneze şi fiecare în parte trebuie să îşi îndeplinească rolul la perfecţie. Pentru moment am să tratez sistemul de sunet, studiu de caz JBL LSR4328P.

JBL – James Bullough Lansing

După o cautare minuţioasă asupra ultimelor oferte de sunet pentru casă m-am oprit la JBL, companie fondată de James Bullough Lansing, la un an după plecarea din funcţia de vicepreşedinte al Altec Lansing în 1945. Întrebarea poate fi de ce tocmai JBL? Nimic mai simplu, JBL ne oferă posibilitatea de a aranja sistemul de sunet cum dorim, nu trebuie să alegem neapărat un standard, cu un numar de boxe predefinit, putând astfel configura un home theater adevărat, indiferent de dimensiunile locuinţei.

LSR4300

 

Despre noua serie LSR4300 nu lucru este clar: Este primul sistem de sunet inteligent. Acesta este interconectat prin intermediul unui cablu asemănător celui pentru reţelele de calculatoare, şi oferă acestuia posibilitatea de a se identifica şi calibra de la sine. Se poate spune că este un sistem hibrid între boxele clasice şi sistemele de sunet pentru calculator. În continuare să vedem ce face cu adevărat deosebită seria LSR4300.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News