Dell UP3214Q – rezoluţie ultra HD pentru profesionişti

Dell UP3214Q - rezoluţie ultra HD pentru profesionişti
Calitatea imaginii, utilizare, concluzii

Calitatea imaginii

Acest monitor este construit în jurul unei matrice IPS IGZO produsă de Sharp. Ea se laudă cu o reproducere de 99% a spectrului AdobeRGB şi de 100% a spectrului sRGB. Pentru calibrare sunt disponibile ajustări pentru RGB şi CMY. Din fabrică Dell UP3214Q vine cu o precalibrare decentă, însă ea poate fi îmbunătăţită de utilizator. În practică, se poate obţine o imagine cu o reproducere aproape perfectă a culorilor, monitorul fiind excelent din acest punct de vedere pentru cei ce prelucrează imagini. Deşi unghiurile de vizibilitate sunt excelente, dimensiunile ecranului pot să fie un dezavantaj. Dacă mişti capul cu 20 cm într-o parte sau alta din poziţia optimă, zonele laterale ale ecranului vor avea o uşoară variaţie a culorilor şi contrastului.

Luminozitatea maximă măsurată a ecranului a fost de 324 cd/mp, foarte apropiată de cea specificată de producător. Nu am forţat contrastul pentru această măsurătoare, evitând afectarea calităţii imaginii. Luminozitatea maximă pentru negru înregistrată a fost de 0,3243 cd/mp, rezultând un contrast real de 1.000:1, aşa cum specifică şi producătorul.

Dell UP3214Q - butoanele sensibile la atingere

Afişarea rezoluţiei native

În redacţie, am fost entuziasmaţi să putem testa unul din primele monitoare cu rezoluţie ultra HD de pe piaţă. Am fost însă şi norocoşi să avem hardware-ul necesar pentru a putea folosi monitorul la performanţele sale maxime. Modelele de top testate anterior, cu rezoluţii de 2560×1440 pixeli, nu necesitau plăci video de ultimă generaţie. În cazul lui Dell UP3214Q, rezoluţia nativă poate fi afişată cu unele limitări.

Dacă este folosit un port video HDMI 1.4 sau unul Display Port, rezoluţia de 3840×2160 poate fi afişată doar cu 30 Hz. Aşa cum vă puteţi imagina, frecvenţa acesta nu poate fi folosită pentru multe aplicaţii. Ea s-ar putea să fie suficientă pentru editarea imaginilor, însă mişcarea cursorului nu este foarte fluentă. Pentru a folosi monitorul la rezoluţia nativă cu 60 Hz aveţi nevoie de un port HDMI 2.0, însă acesta nu este implementat în acest moment de niciun produs comercial. Ne-a rămas o singură soluţie de compromis şi aceasta este folosirea unei ieşiri Display Port 1.2 cu funcţia MultiStream Transport.

Activând modul Display Port 1.2 din meniul monitorului, acesta va fi recunoscut de calculator ca două monitoare cu rezoluţia de 1920×2160 pixeli. Tehnologia MultiStream Transport permite transmiterea semnalului video către două sau mai multe monitoare prin intermediul unui singur cablu DP. Cu desktop-ul extins pe două monitoare virtuale, am reuşit să afişăm rezoluţia nativă cu 60 Hz. Această tehnică funcţionează, însă nu fără probleme. În unele instanţe utilizatorul poate observa sincronizarea foarte puţin întârziată a unei jumătăţi de ecran. Dacă vă jucaţi cu calibrarea software a imaginii, cele două ecrane ar putea afişa uneori culori diferite. Cei ce sunt interesaţi de acest monitor trebuie să ţină cont de acest aspect.

Portul USB singuratic nu este uşor accesibil

Utilizarea unui monitor ultra HD

După ce am discutat despre construcţie performanţe şi calitatea imaginii, ar trebui să vorbim şi despre experienţa de lucru cu un monitor ultra HD. Potenţialii clienţi trebuie să ia în considerare dimensiunea redusă a pixelilor. Cazul extrem întâlnit până acum în cazul unui PC a fost cel al portabilului Lenovo Yoga 2 Pro. Acolo producătorul a dispus 3200×1600 pixeli pe o diagonală de 13.3”, rezultând o densitate de pixeli mai mare decât în cazul lui Dell UP3214Q. Ei bine, lucrul cu rezoluţia nativă a monitorului este dificil. Pixelii sunt foarte mici şi îţi va fi greu să observi foarte bine detaliile fără să le măreşti. Poţi să apropii monitorul, însă nu prea mult deoarece luminozitatea panoului va obosi foarte repede ochii.

Monitorul a fost testat cu ajutorul unui sistem ce rula Windows 7. Veţi spune că aceasta nu este ultima versiune a sistemului de operare de la Microsoft şi eu vă voi răspunde cu nu contează. Acesta nu este un monitor pe care-l cumperi ca să poţi rula câteva aplicaţii în full screen din ecranul de Start al Windows 8. Acesta este un monitor cu care utilizatorul va lucra în Desktop, cu aplicaţii consacrate. După ce am mărit textul la 125%, lucrul a fost ceva mai uşor, însă tot există unele aplicaţii ce nu suportă această mărire.

Pentru a putea beneficia de suprafaţa imensă de afişare – vorbim aici de o suprafaţă echivalentă cu cea oferită de patru monitoare full HD – Dell vine cu utilitarul Display Manager. Nu mai trebuie să redimensionezi manual ferestrele cu care lucrezi. Ai la dispoziţie 20 de configuraţii prestabilite pentru împărţirea ecranului. Selectezi una şi apoi tragi ferestrele în zonele dorite. Ferestrele se vor redimensiona automat, ocupând acea zonă.

Dell UP3214Q - modurile de aranjare automată a ferestrelor

Cui i se adresează monitorul Dell UP3214Q? El a fost creat pentru cei ce lucrează în domeniul proiectării sau editării imaginilor. De asemenea, monitorul poate fi folosit pentru editarea clipurilor full HD. În aceste domenii calitatea imaginii, precizia afişării detaliilor şi suprafaţa mare de afişare vor fi foarte apreciate.

Filme şi jocuri

Deşi nu a fost lansat pentru această aplicaţie, monitorul de faţă poate fi folosit pentru redarea filmelor. În lipsa unui conţinut cu rezoluţie de 3840×2160 pixeli, chiar şi filmele full HD pot părea mai detaliate, cu condiţia să aveţi o sursă bună. Unele titluri de pe discuri Blu-ray au fost optimizate pentru a fi vizionate pe televizoarele ultra HD. Dacă aveţi unul din smartphone-urile de ultimă generaţie ce filmează cu rezoluţie 4K, puteţi viziona clipurile realizate pe acest monitor. Cât despre jocuri, aveţi nevoie de una sau mai multe plăci video de ultimă generaţie pentru a putea rula titlurile noi cu setări bune. Timpul de răspuns nu este optim pentru jocuri de acţiune, dar celelalte pot fi rulate fără probleme.

Preţ şi disponibilitate

Monitorul Dell UP3214Q este disponibil în ţara noastră la preţul de aproximativ 7.800 lei, o sumă ce-l transformă într-un  gadget foarte costisitor şi exclusivist.

Concluzie

Mare cât un televizor, monitorul Dell UP3214Q cu rezoluţie ultra HD nu se adresează utilizatorului de rând. Nu se adresează nici celui ce are mijloacele necesare şi vrea să aibă un astfel de gadget pe birou din pură curiozitate. El a fost construit pentru cei ce lucrează în medii de proiectare şi pentru cei ce prelucrează imaginile sau clipurile video. Matricea IPS IGZO oferă o calitate excelentă a imaginii, cu un unghiuri de vizibilitate foarte bune şi precizie în redarea culorilor. Acestea pot fi obţinute însă şi de la alte monitoare cu densităţi mai mici de pixeli. Dacă nu aveţi nevoie practică de o rezoluţie atât de mare, căutaţi altceva.

Dell UP3214Q - un monitor dedicat profesioniştilor

Venind cu o tehnologie de ultimă generaţie, monitorul Dell are nevoie de anumite ieşiri video pentru a funcţiona la parametri normali. Cei ce vor să-l cumpere trebuie să se asigure că au conectorii potriviţi. Chiar şi aşa, la ora actuală nu există o ieşire video comercială care să redea rezoluţia de 3840×2160 pixeli cu 60 Hz. Tehnologia MultiStream Transport pentru Display Port 1.2 este un compromis acceptabil. Lansat puţin cam devreme, monitorul Dell UP3214Q reuşeşte însă să impresioneze.

Părţi pozitive

matrice IGZO cu o calitate excelentă a imaginii
picior ajustabil
redimensionarea asistată a ferestrelor pe Desktop
hub USB 3.0 şi card reader
foarte multe setări pentru profesionişti

Părţi negative

limitarea dată de ieşirile video de pe piaţă
amplasarea conectorilor USB
se încălzeşte cam mult pe latura superioară

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult