ERATO APOLLO 7s, MUSE 5 şi RIO 3 review: o nouă gamă de căşti „true wireless”

08.05.2018
ERATO APOLLO 7s, MUSE 5 şi RIO 3 review: o nouă gamă de căşti „true wireless”
ERATO MUSE 5

MUSE 5

MUSE 5 este modelul de medie de la ERATO. Şi această pereche de căşti vine alături de o cutiuţă de încărcare, însă de data aceasta atât căştile, cât şi cutia sunt realizate integral din plastic. Cu toate acestea, căştile păstrează rezistenţa la apă IPX5, cât şi capabilitatea de a funcţiona independent, însă cea de-a doua parte este valabilă doar parţial.

În timp ce căştile APOLLO 7S pot fi conectate individual la telefon şi se pot sincroniza automat atunci când ambele sunt pornite, cele din pachetul MUSE 5 sunt ceva mai rudimentare. Este necesară pornirea căştii stânga, desemnată drept „master”, mai întâi şi apoi pornirea căştii din dreapta. Astfel, poţi folosi individual doar casca stânga. Este o limitare ciudată, dar nu obligatoriu deranjantă pentru cei care nu au nevoie de căşti pentru mai mult de 4-5 ore odată. Modelul APOLLO putea să ofere până la şase ore de audiţie în total, dacă foloseai căştile individual. MUSE este astfel limitat la doar cele patru ore oferite de casca stângă, chiar dacă şi cea din dreapta asigură timp de audiţie similar. Fiecare cască beneficiază de un acumulator de 100 mAh, în timp ce carcasa vine cu unul de 700 mAh, asigurând două încărcări complete.

Cutia MUSE 5 este din plastic şi vine cu un capac detaşabil în partea de sus, care este realizat parţial din plastic transparent. Astfel pot fi văzute LED-urile care se aprind în timpul încărcării, cât şi LED-uriule carcasei care indică capacitatea bateriei (roşu pentru nivel minim şi albastru pentru nivel normal) şi dacă se încarcă sau nu atunci când sunt conectate la un cablu USB. Cutia este semnificativ mai mare decât cea APOLLO, făcând acest model mai puţin portabil fără o geantă. Această cutie nu este ajutată nici de forma sa ovală, care o face foarte inconfortabilă de ţinut în buzunar. Căştile sunt aşezate în locaşuri dedicate (stânga şi dreapta), aici fiind poziţionate cele patru contacte pentru încărcare. La exterior, cutia beneficiază de un port micro-USB şi un buton pentru verificarea stării bateriei.

Şi căştile sunt semnificativ mai mari decât cele de la modelul APOLLO. MUSE 5 beneficiază de un design similar cu cel al unei căşti Bluetooth de tip handsfree în miniatură. Acestea vin însă cu un sistem ingenios de fixare în ureche. Pe lângă cauciucul suporturilor in-ear, la baza difuzorului există o altă suprafaţă din cauciuc aderentă, care asigură stabilizarea. Căştile sunt livrate cu trei suporţi din cauciuc şi trei stabilizatorare „FitSeal”, fiecare de mărimi diferite. Am folosit din nou modelele medii şi nu am întâmpinat probleme în utilizare. Ba chiar MUSE 5 s-au dovedit a fi mult mai stabile, în special în activităţi sportive şi parcă mai confortabile în sesiuni mai lungi de utilizare.

La primele utilizări, introducerea lor în ureche este puţin mai ciudată. Acestea trebuie orientate iniţial în jos, introdus difuzorul pe canalul urechii şi apoi rotită întreaga cască la 90 de grade pentru fixare. Scoaterea este similară, însă odată ce te obişnuieşti cu procedeul, acesta devine o operaţiune foarte simplă.

În termeni de performanţă, nu sunt foarte multe diferenţe între cele două modele. Modul diferit de fixare în ureche poate duce la un sunet mai bine izolat pe MUSE 5, însă volumul şi redarea frecvenţelor sunt similare. Ba chiar şi modul de sunet virtual surround este de asemenea prezent pe acest model şi poate fi activat şi dezactivat la fel de uşor. Butonul exterior este puţin mai greu de apăsat, în schimb. Cei care vor opta pentru MUSE 5 le vor alege pentru fixarea mai bună în ureche şi autonomie mai mare, întrucât portabilitatea este redusă, iar calitatea audio este similară cu cea de pe APOLLO.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult