Razer Abyssus Essential şi Goliathus Chroma review: luminiţe de buget

16.05.2018
Razer Abyssus Essential şi Goliathus Chroma review: luminiţe de buget
Software

Software

Toate produsele Razer sunt dependente pentru funcţiile lor avansate de software-ul Razer Synapse, o aplicaţie pentru Windows care a devenit acum mult mai complexă decât orice alt analog produs de concurenţă. De aici pot fi configurate setările obişnuite pentru mouse, precum funcţiile butoanelor fizice, mâna cu care este folosit mouse-ul (care inverseaza automat click stânga şi click dreapta), setările de DPI şi Pooling rate, cât şi setările avansate pentru iluminare pentru toate dispozitivele compatibile.

În cazul lui Abyssus Essential, fiecare buton în afară de click-ul stânga poate să primească alte funcţii, fie că vorbim despre combinaţii de pe tastatură, schimbarea unor setări din aplicaţie, ataşarea de macro-uri, scurtături din Windows sau pornirea unor aplicaţii, sau pot fi chiar dezactivate, la nevoie. Mouse-ul poate avea cinci setări prestabilite de utilizator, cu DPI de la 100 la 7200 (Abyssus Essential este cel mai ieftin mouse Razer cu senzor atât de performant), însă acestea nu sunt tocmai utile, având în vedere că nu există un buton dedicat care să ofere posibilitatea de schimbare rapidă în timpul jocului. Pooling rate-ul are de asemenea trei trepte: 125, 500 şi 1000 Hz, gamerii preferând cel mai probabil setarea maximă, care asigură cel mai rapid timp de răspuns.

Asemeni software-ului de la Logitech, Razer Synapse permite calibrarea mouse-ului în funcţie de mouse pad, însă nu există posibilitatea de calibrare pentru o suprafaţă nouă, ci doar pentru modelele produse de Razer. Goliathus Chroma nu se află printre opţiunile disponibile, aplicaţia oferind astfel o experienţă cam inconsistentă, având în vedere că ambele produse sunt recunoscute şi configurabile. Pentru testare am ales din listă un model mai vechi de Goliathus, versiunea Speed, care este cea mai apropiată de varianta Chroma.

Astfel ajungem la setările de iluminare, care vin la pachet cu meniuri destul de complexe, chiar dacă avem de a face cu modelele de bază din gama Razer. Atât mouse-ul, cât şi pad-ul pot fi controlate folosind funcţionalitatea Chroma Studio, care detectează toate dispozitivele compatibile cu acest sistem de iluminare şi le sincronizează pentru a afişa culori în tandem. Având la dispoziţie doar aceste două accesorii, efectele au fost destul de limitate.

Cu ajutorul Chroma Studio, utilizatorii pot descărca însă profiluri de pe internet, care pot interacţiona cu diverse aplicaţii desktop şi jocuri, pentru a afişa efecte de lumini în muzică, pentru a reflecta mai bine elementele din joc sau pentru a ilumina tastele cu funcţii speciale. Există o listă destul de mare de aplicaţii, profiluri realizate de comunitate şi de integrări neoficiale cu jocuri pe care utilizatorii le pot instala de pe site-ul oficial.

Aplicaţia Razer Synapse oferă compatibilitate chiar şi cu becurile inteligente Philips Hue, putând sincroniza funcţionalitatea Chroma cu becurile din cameră pentru efecte şi mai impresionante.

Din păcate, aplicaţia Razer este una dintre puţinele care te obligă să foloseşti un cont online pentru a primi acces la funcţiile sale. Fără un cont Razer nu poţi configura LED-urile dispozitivelor, nu poţi seta DPI-ul sau pooling rate-ul de pe mouse şi nu poţi salva profiluri pentru toate acestea. Ce oferă însă Razer în schimb, ca un avantaj al contului, este posibilitatea de a salva profilurile în cloud şi de a le accesa de pe oricare alt computer. Am fi preferat opţiunea de a putea folosi Razer Synapse offline, fără un cont. Interfaţa Razer este însă cea mai modernă atunci când este comparată cu cele ale apolicaţiilor dezvoltate de alte companii din domeniu.

Părţi pozitive

Mouse-ul este plăcut în utilizare şi performant
Luminiţele RGB oferă multe opţiuni de personalizare
Senzorul mouse-ului este foarte bun
Suprafaţa textilă a pad-ului este plăcută în utilizare

Părţi negative

Aplicaţia Razer Synapse necesită cont online
Mouse pad-ul ocupă un port USB doar pentru luminiţe
Se simte lipsa butoanelor în plus pe mouse
Cablul mouse-ului nu este întărit cu material textil

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult