Asus Lamborghini ZX1 – bolidul mobil

04.07.2008
Asus Lamborghini ZX1 – bolidul mobil
Concluzie

Concluzie

Cu un preţ estimat la aproximativ 1.000 de euro, Asus Lamborghini ZX1 se încadrează în categoria terminalelor de lux. Ceea ce îl scoate însă în evidenţă, pe lângă designul şi construcţia aparte, sunt funcţiile sale avansate şi performanţa foarte bună. Terminalul nu este însă perfect. Ecranul lasă puţin de dorit la capitolele rezoluţie şi unghiuri de vizibilitate. În rest, bolidul mobil este un smartphone care va fi apreciat de cei care doresc un PIM avansat.

Asus Lamborghini ZX1 - un smartphone performant, dar nu perfect

Plusuri şi minusuri:

[+] Sistemul de operare este foarte rapid

[+] Design exclusivist

[+] Autonomie reală de până la 4 ore

[+] Foarte multe funcţii şi dotări

 

[] Ecranul cu rezoluţie QVGA

[] Volumul puţin cam slab al difuzorului.

Construcţie şi dotări

Ca produs al parteneriatului dintre compania taiwaneză şi renumitul producător italian de maşini, Asus Lamborghini ZX1 se doreşte a fi un adevărat bolid între telefoanele mobile. Apariţia sa era într-o oarecare măsură de aşteptat, ţinând cont de faptul că avem deja laptop-uri care poartă sigla Automobili Lamborghini. ZX1 poate fi considerat fratele lor mai mic, fiind la rândul său dotat cu componente capabile să susţină un sistem de operare, fie el şi unul Mobile.

Asus Lamborghini ZX1 – un bolid intre telefoanele mobile

Construcţie şi dotări

Carcasa neagră are linii şi unghiuri care sugerează viteza. Dacă fibra de carbon nu este evidentă sub butoanele frontale, o veţi putea admira în voie pe spatele carcasei telefonului. Plasticul este lucios şi este un magnet pentru amprente, însă ZX1 nu este cu siguranţă primul sau singurul telefon despre care se poate spune aceasta. Pe latura superioră, plasticul ia forma grilei din spate a bolizilor italieni.

Faţa terminalului este dominată de ecranul de 2.8” sensibil la atingere. Am fost puţin dezamăgiţi de rezoluţia QVGA şi de cele doar 65k de culori ce pot fi afişate. Imediat sub ecran se află un element de construcţie care atrage privirea. Este vorba de joystick-ul încadrat de un suport care are forma siglei Lamborghini. În jurul său sunt poziţionate şase butoane transparente care par să fie aşezate pe o suprafaţa din fibră de carbon. Deasupra ecranului se găseşte casca, marcată de o bandă metalică cromată, camera VGA pentru apeluri video şi un mic LED pentru status.

Asus Lamborghini ZX1 – carcasa cu insertii din fibra de carbon

Camera foto de 3 MP şi difuzorul telefonului sunt încadrate de o suprafaţă metalică. Tot pe spatele dispozitivului se găseşte şi singura siglă Asus vizibilă. Pe latura din stânga au fost plasate, de sus în jos, butoanele pentru volum, un buton pentru Reset, un comutator pentru blocarea butoanelor şi slotul bine mascat pentru cardul microSDHC. Pe latura opusă avem mufa miniUSB, acoperită de un capac cu sigla ZX1, şi declanşatorul pentru camera foto, cu două poziţii de apăsare. Greutatea portabilului, cu bateria inclusă este de 119 g. Grosimea sa variază de la 13,2 mm la aproximativ 16 mm în dreptul camerei foto. Celelalte două dimensiuni sunt de 115,6 mm şi 59,4 mm.

Sub capota lui Asus Lamborghini ZX1 se găseşte un procesor Texas Instruments OMAP 2431 care rulează la 450 MHz. Pentru aplicaţii şi stocare sunt incluşi 256 de MB de memorie flash. Memoria RAM este de 128 MB şi ne vom referi ulterior la implicaţiile pe care le are asupra performanţei telefonului. Producătorul a ales pentru ZX1 sistemul de operare Windows Mobile 6.1 Profesional, a cărui pornire se face într-un minut. Printre aplicaţile implicite care merită menţionate se numără Microsoft Office Mobile Word, Excel şi Powerpoint, Internet Explorer, Media Player, MSN şi Calendar.

Asus Lamborghini ZX1 – ceasul-vitezometru

Alături de ele, Asus oferă un PDF viewer, aplicaţii personalizate pentru redarea fişierelor audio şi afişarea imaginilor, precum şi un modul pentru încărcarea clipurilor video şi a pozelor pe YouTube şi Flikr. Acestea sunt însă doar o parte din programele instalate. Producătorul nu s-a limitat atunci când a trebuit să doteze acest dispozitiv. Interfaţa grafică personalizată Asus Touch, care îl întâmpină pe utilizator atunci când deschide telefonul, este bazată pe icon-uri, însă acestea sunt cam mici. Ea oferă acces la calendar, informaţii legate de apeluri, vreme, la fluxuri RSS şi la player-ul audio. Merită amintit ceasul afişat care aduce cu vitezometrul al unui bolid Lamborghini.

Lista suportului pentru standardele GSM este şi ea lungă. Telefonul este de tip quad band cu suport EDGE şi GPRS de clasă 10. Poate funcţiona în benzile UMTS 850/1900/2100 MHz, iar pentru transferul de date este folosit protocolul HSDPA pentru viteza maximă de 3.6 Mbps. La toate acestea se mai adaugă un modul GPS pentru ca posesorul să nu se rătăcească la volanul supercar-ului. Navigarea pe Internet se poate face şi prin intermediul plăcii de reţea wireless cu suport pentru standardele 802.11b/g. Nu putea să lipsească nici modului Bluetooth 2.0 cu profil EDR.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News