iPhone 6 review

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie, senzor de amprentă

Ecran, hardware

Apple încearcă să nu laude niciodată specificaţiile tehnice ale dispozitivelor sale, garantând însă o experienţă de utilizare superioară. Astfel, nu a fost anunţată în mod oficial rezoluţia display-ul de 4,7”, ci a fost descrisă de companie ca „Retina HD”. În realitate însă, aceasta oferă doar o mică îmbunătăţire faţă de ceea ce găseam pe dispozitivele din seria iPhone 5. Rezoluţia a fost urcată până la 1334 x 750 pixeli, puţin peste display-urile cu rezoluţie 720p (1280 x 720 pixeli), dar cu mult sub o rezoluţie Full HD.

Din fericire, acest detaliu este uşor de trecut cu vederea, întrucât Apple a integrat un panou IPS foarte bun în iPhone 6, iar densitatea de 326 ppi (pixeli per inch), oferă imagini plăcute vederii. Probabil că utilizatorii cu ochi de vultur sau cei obişnuiţi cu dispozitivele cu rezoluţii mai mari vor sesiza densitatea mică în comparaţie cu alte smartphone-uri de pe piaţă, însă pentru cei care fac trecerea de la iPhone 5, acesta va fi cu siguranţă un upgrade.

Nici la capitolul hardware nu există foarte multe lucruri evidenţiate de Apple în mod deliberat. Ca în fiecare an, compania a integrat un nu procesor proprietar, Apple A8, care şi de această dată este un dual-core bazat pe arhitectura ARM v8. Acesta rulează la frecvenţa de 1,4 GHz, însă contrar aparenţelor, este unul dintre cele mai puternice procesoare integrate în dispozitivele mobile de pe piaţă. Şi la capitolul GPU, iPhone 6 stă foarte bine, cu un cip PowerVR GX6450 quad-core, care alături de API-ul Metal poate să ofere o grafică de invidiat în aplicaţii şi jocuri 3D. Din păcate, Apple a insistat să păstreze doar 1 GB de memorie RAM şi anul acesta, lucru evident mai ales atunci când sunt deschise mai multe aplicaţii simultan.

Telefonul nu este îngreunat de cantiatatea scăzută de memorie RAM, însă atunci când vrei să faci tranziţia către o altă aplicaţie din fundal, aceasta de multe ori trebuie să se încarce din nou, ca şi cum ar fi deschisă prima dată. Această „problemă” poate fi întâlnită pe toate dispozitivele care rulează iOS 8 şi este evidentă în special pe cele de generaţie mai veche, care dispun de mai puţin de 1 GB de memorie RAM. Din punct de vedere al performanţei efective în cadrul sistemului de operare şi al aplicaţiilor, hardware-ul din iPhone 6 se comportă impecabil.

Rezultatele testelor de performanţă

 

Specificaţii

  • Ecran: 4,7”, IPS, 1334 x 750 pixeli
  • Sistem de operare: iOS 8.1.1
  • Chipset: Apple A8
  • Procesor: Cyclone (ARM v8) 1,4 GHz, dual-core
  • Procesor grafic: PowerVR GX6450 quad-core
  • RAM: 1 GB
  • Memorie: 16/64/128 GB
  • Card: nu
  • Date: HSPA 42.2 Mbps, LTE Cat4 150 Mbps, EV-DO Rev.A 3.1 Mbps
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band
  • Bluetooth: 4.0
  • USB: Lightning, USB 2.0
  • Cameră foto: 8 MP, F/2.2
  • Filmare video: Full HD/60 fps, 720p 120/240 fps
  • Cameră frontală: 1,2 MP
  • Baterie: 1810 mAh
  • Dimensiuni: 138.1 x 67 x 6.9 mm
  • Greutate: 129 grame
  • Altele: Apple Pay, senzor amprente, Nano SIM, dual-tone flash

Autonomie, senzor de amprentă

Utilizatorii de iPhone cunosc prea bine capacitatea scăzută a acumulatorilor de pe telefoanele Apple, fiind nevoiţi de multe ori să care după ei un cablu de încărcare. iPhone 6 este primul din serie care poate să rămână în funcţiune după o zi întreagă de utilizare, cu o conexiune de date activă. Comparativ cu iPhone 5 şi 5S, noul iPhone 6 include un acumulator puţin mai mare, de 1810 mAh, însă oferă performanţă aproape dublă. Deşi durata de viaţă a bateriei la o singură încărcare poate să difere de la utilizator la utilizator, am reuşit aproape în fiecare zi să obţinem un rezultat consistent: aproximativ 25-30 de ore de stand-by, utilizare moderată, 3G activ, notificări push şi luminozitate a display-ului pe modul auto. Cu toate că multe smartphone-uri cu Android pot să depăşească aceste cifre, este o adevărată performanţă pentru un iPhone.

Pentru utilizatorii de iPhone 5S senzorul de amprentă TouchID nu este o noutate. Acesta este integrat şi în butonul de home de pe iPhone 6 şi oferă aceeaşi performanţă aproape infailibilă. Odată înregistrată amprenta utilizatorului, este necesară simpla atingere a senzorului atunci când ecranul telefonului este pornit. Procesul de autentificare este foarte rapid, iar telefonul poate astfel fi securizat fără bătăi de cap. Pentru cei interesaţi de detalii tehnice, butonul cu TouchID este format dintr-un senzor capacitiv de rezoluţie mare (500 ppi), poziţionat sub un strat de safir. Alegerea acestui material este justificată duritatea lui, întrucât este foarte greu de zgâriat, iar zgârieturile ar putea afecta citirea amprentei. Odată ce foloseşti un smartphone protejat de TouchID, va fi greu să vă întoarceţi la unul care necesită introducerea unei parole pentru securizare.

Părţi pozitive

Design plăcut privirii şi atingerii
Performanţă de invidiat
Construcţie solidă din materiale de calitate
Fotografii şi filmări foarte bune

Părţi negative

Preţul ridicat pentru România
Bateria încă nu ţine mai mult de o zi întreagă
Rezoluţia display-ului putea fi mai înaltă
Memorie RAM insuficientă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult