Nokia N81 8GB – „tonomatul” modern a fost testat

Nokia N81 8GB -
Foto/Video, Gaming, Symbian şi Internet

Captură foto şi video

Din start îţi cam dai seama de limitele lui N81 în ceea ce priveşte camera foto. 2 MP şi lipsa autofocusului (printre altele) duc la captura unor imagini cât de cât decente doar în condiţii excelente de iluminare. În spaţii închise, iluminate cu neon sau întunecate, N81 realizează fotografii mediocre (LED-ul flash este foarte slab).

Cu toate acestea, meniul camerei foto cuprinde aproape aceleaşi setări (Scene Modes, Flash, Sequence, White Balance, Exposure Compensation şi ISO) întâlnite la telefoanele Nokia N82 şi N95, recunoscute pentru calitatea foarte bună a pozelor. Desigur, lui N81 îi lipsesc opţiunile de focusare (autofocus, macro).

Nokia N81 8GB foto Nokia N81 8GB foto
Nokia N81 8GB foto Nokia N81 8GB foto

Captura video se realizează în format MP4, la rezoluţie QVGA şi 15 fps. Un scurt video sample ca să-ţi faci idee despre cum filmează N81 poate fi descărcat de aici.

N-Gage

Nokia N81 8GB Nokia N81 este primul telefon N-Series care permite instalarea de jocuri N-Gage, prin descărcarea de pe Internet a aplicaţiei N-Gage First Access (deocamdată în versiune beta). Dacă vrei să te convingi de puterea N-Gage, N81 îţi pune la dispoziţie trei jocuri demo ce rulează pe această platformă.

Grafica este superioară jocurilor JAVA, Windows Mobile sau Symbian şi, în plus, N81 poate fi folosit întocmai ca o consolă portabilă (gen PSP): imaginea se poziţionează manual (N81 nu dispune de senzor de mişcare) în modul landscape, iar atunci poţi folosi cele două taste plasate în partea superioară a terminalului pentru un gameplay mai bun.

Ecranul de 2.4 inch şi 240 x 320 pixeli rezoluţie este mulţumitor în celelalte cazuri, dar parcă pentru jocuri ne-ar fi bucurat mai mult un display ceva mai măricel (măcar 2.8 inch).

Aplicaţii Symbian şi Internet

N81 8GB are sistem Symbian OS 9.2, Series 60 v3.1 UI; vine înzestrat cu numeroase aplicaţii, dedicate oamenilor de afaceri sau pur şi simplu celor care vor să fie mai bine organizaţi. Iată o scurtă listă cu cele mai importante dintre ele:

  • Real Player – redă diverse fişiere audio şi video;
  • Flash Player – permite rularea de conţinut Flash;
  • IM – Instant Messaging;
  • Adobe Reader – citeşte PDF-uri;
  • Web Browser – browser-ul de Interent preinstalat;
  • Internet Search – motor de căutare pe categorii;
  • Nokia Maps – aplicaţie similară cu Google Maps, doar că plăteşti serviciul de date pentru obţinerea informaţiilor dorite;
  • Organizator.

Accesul la Internet se face prin Wi-Fi sau 3G.

Nokia N81 8GB

Prima impresie, Construcţie, Puncte forte

La prima vedere

Precum majoritatea telefoanelor Nokia N-series, N81 8GB îţi fură privirea din start şi te ademeneşte cu al său look ce inspiră putere, iar creierul tău curios va reacţiona imediat şi va trimite semnale disperate către membrele superioare în dorinţa de a simţi cât mai repede carcasa finlandeză, rece dar expresivă. Mâna se îndreaptă către destinaţia de vis, atinge, se plimbă uşor peste corpul inert şi apoi trimite mult aşteptatul feedback. O senzaţie plăcută începe să te cuprindă, însă tu ţi-ai fi dorit ceva mai mult. La câte astfel de experienţe ai avut, ştii că se poate şi mai bine. Nu-ţi displace, dar nici nu te dă pe spate. Nokia N81 8GB arată îndeajuns de bine şi se încadrează în dimensiunile normale, indeajuns cât să vrei să-l descoperi în continuare.

Nokia N81 8GB

Construcţie

Şi tu te conformezi. După ce l-ai întors pe toate părţile şi ai reţinut indiciile mai importante (jack de 3.5 mm, difuzoare stereo, un switch special de blocare a tastaturii, taste de volum, buton pentru activarea camerei foto şi interfaţa microUSB), te decizi să faci pasul cel mare – mai bine zis paşii. Ce faci mai întâi? Îl porneşti sau te mai joci un pic cu sistemul slide? Sau te uiţi atent la cât de solid este?

Ei bine, Nokia N81 este un terminal high-end care mi-a lăsat o impresie proastă în ceea ce priveşte construcţia. Sistemul de culisare are un mic joc, iar capacul de pe spatele telefonului emite nişte sunete enervante atunci când îl apeşi, fie şi uşor. Tastele de apelare şi respingere apel sunt înguste şi amplasate prost, pe muchiile laterale – astfel apăsarea lor devine un chin, în special dacă ai degetele groase.

Alt aspect negativ este lipsa unui element de protecţie a camerei foto. În rest, toate bune şi frumoase. Interfaţa de navigare îţi oferă acces la mai toate funcţiile lui N81, astfel că tastatura alfa-numerică rămâne să te ajute doar la introducerea numerelor în agendă şi trimiterea de mesaje text.

Nokia N81 8GB

Punctul forte – muzica

Destule am vorbit despre aspectul şi construcţia lui N81. Să vedem acum dacă îşi merită renumele de “tonomat modern”. Avem aşa: radio FM, taste multimedia dedicate, jack de 3.5 mm şi Bluetooth Stereo pentru tot soiul de headset-uri / căşti şi player-ul multimedia.

Player-ul este împărţit pe secţiuni, mai mult sau mai puţin relevante: Music, Games, Gallery, Contacts, Internet şi Maps. Personal, nu înţeleg de ce Nokia a inclus contactele şi partea de Internet (inclusiv hărţile) în player-ul multimedia. Alt aspect neplăcut este imposibilitatea de a filtra imaginile sau clipurile video în cadrul galeriei. Poate eu vreau să văd doar fotografiile sau doar filmele. În fine, să revenim la muzică.

Nokia N81 8GB acoperă aceste inconveniente cu un sunet foarte plăcut, bineînţeles dacă foloseşti nişte căşti mai serioase. Difuzoarele stereo se aud extrem de tare, dar nu au cine ştie ce claritate, în special la volum ridicat.

Nokia N81 8GB

Organizarea pieselor este facilă, similară Windows Media Player: ai playlist-uri, opţiuni de sortare după artist, gen, album etc., iar pentru ajustarea frecvenţelor joase, medii şi înalte, foloseşte cu încredere egalizatorul audio. Legat de câte MP3-uri intră în telefon, numele spune totul: maximum 8 GB. Mai mult chiar nu ai cum pentru că N81 nu dispune de slot pentru card-uri.

Transferul fişierelor se face extrem de simplu şi rapid prin utilizarea cablului USB din dotare. Nu este obligatorie instalarea vreunui soft, cei 8 GB interni sunt văzuţi de XP sau Vista ca mass-storage şi se accesează întocmai ca un hard-disk.

Dacă ar fi să dau un verdict pentru partea de muzică, aş spune că N81 8GB merită nota 9 cu felicitări.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News