Samsung Galaxy A9 (2018) review: primul smartphone cu patru camere foto

13.12.2018
Samsung Galaxy A9 (2018) review: primul smartphone cu patru camere foto
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran

Samsung produce de departe cele mai performante ecrane de pe piaţă, tehnologia sa proprietară Super AMOLED fiind la baza ecranelor tuturor smarpthone-urilor sale, cât şi ale altor producători de top precum Apple. Astfel, este de aşteptat ca ecranul de pe Galaxy A9 să fie unul de calitate, în ciuda faptului că vorbim despre un dispozitiv mai ieftin.

Panoul de 6,3” oferă o rezoluţie Full HD+, însă calitatea imaginii nu pare să fie cu mult diferită faţă de cea afişată pe un Galaxy Note9. De fapt, şi modelul de top tot cu rezoluţie Full HD vine configurat din fabrică, diferenţele fiind însă vizibile la alte capitole. De exemplu, ecranul de pe Galaxy A9 nu este capabil să afişeze material video în format HDR. Apoi, ecranul nu este la fel de luminos, însă nici nu ar fi necesară toată luminozitatea de pe Note9. Chiar şi la 50-75% din putere, Galaxy A9 este potrivit pentru utilizare în toate scenariile posibile şi oferă probabil o luminozitate mai mare pe nivelul maxim faţă de alte modele de top de la alţi producători.

Ca de obicei, Samsung setează ecranul din fabrică pe un profil mai saturat, care va afişa culori mai puternice, dar mai puţin naturale. Din fericire, există în setări posibilitatea de a trece pe un profil mai „neutru”, care să reflecte mai bine realitatea, lucru important în special pentru funcţiile foto, una dintre principalele atracţii ale acestui model.

Performanţă

Telefoanele Samsung Galaxy nu sunt obligatoriu cele mai performante de pe piaţă din gamele în care se încadrează, însă sunt în general foarte bine puse la punct şi pot răspunde nevoilor celor mai mulţi utilizatori. Atfel, nu aveam aşteptări foarte mari de la un telefon mid-range al companiei, însă nici nu aş fi crezut că acest model ar putea dezamăgi la capitolul performanţă.

Şi aşa a fost. Galaxy A9 nu excelează, fiind la capitolul „forţă brută” în ton cu alte dispozitive poziţionate similar pe piaţă, oferind însă în plus faţă de altele capabilitatea de filmare în 4K la 30 de cadre pe secundă, ceva ce unii producători oferă doar pe dispozitivele flagship.

În utilizare normală, telefonul se mişcă bine, cantitatea de RAM mare şi procesorul rapid fiind de ajuns pentru a oferi animaţii fluide în interfaţă şi viteză ridicată în pornirea aplicaţiilor sau la tranziţia dintre ele. La capitolul jocuri video, acest telefon va fi doar „decent”, din pricina GPU-ului din gama medie, însă jocurile cele mai populare precum PUBG Mobile, Asphalt 9 şi Fortnite vor rula ok pe setări medii.

Autonomie

Cu o baterie de 3.800 mAh, acesta este telefonul Samsung cu cea mai mare baterie după Galaxy Note9 şi este de aşteptat astfel ca atutonomia să fie puţin mai slabă, mai ales când luăm în considerare faptul că Snapdragon 660 este realizat pe arhitectură de de 14nm. Ambele folosesc display-uri AMOLED setate implicit la rezoluţie Full HD, deci prea mare diferenţă nu ar trebui să fie din acest punct de vedere. Adevărul este că poţi „stoarce” cam o zi şi jumătate spre două zile de utilizare medie din Galaxy A9, cu aproximativ 6-7 ore de utilizare cu ecranul pornit

Este important de menţionat că telefonul are funcţie Always-On, care rulează la o luminozitate seminificativ mai mare decât pe Galaxy Note9, care ar putea fi dezactivată pentru aproximativ încă 5-10% autonomie pe zi şi pentru a asigura astfel mai consistent utilizarea pentru două zile la o singură încărcare. Telefonul beneficiază şi de încărcare rapidă la standardul „Samsung”, adică 5V 2A, departe de a fi cea mai eficientă soluţie de acest gen de pe piaţă, dar care poate să ajute în momente de grabă mai mult decât o încărcare standard.

 

Părţi pozitive

Design premium şi construcţie la nivelul modelelor de top
Oferă mufă USB Type-C şi jack de căşti
Performanţă în limitele unui dispozitiv premium de medie
Acceptă dual-SIM şi card microSD simultan
Camerele foto versatile şi performante pe timp de zi
Autonomie bună

Părţi negative

Pe timp de noapte, camerele au o performanţă slabă
Lipsa stabilizării optice se face simţită tot timpul
Camera a patra, pentru adâncime, nu oferă un avantaj faţă de soluţia software de pe Galaxy S9
Multe aplicaţii pre-instalate

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult