Samsung Galaxy Alpha review

Samsung Galaxy Alpha review
Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

După două vârfuri de gamă Samsung care ne-au impresionat cu ecranele lor, adică Galaxy S5 şi Galaxy Note 4, mai micul Galaxy Alpha este dezamăgitor din acest punct de vedere deoarece producătorul a ales un ecran de 4,7” cu o rezoluţie de numai 1280 x 720 pixeli.

Densitatea de 312 ppi ar fi fost oricum doar acceptabilă în condiţiile utilizării unui panou cu matrice RGB, însă Samsung a ales un panoul AMOLED cu aranjare Diamond care scade şi mai mult rezoluţia reală. Este regretabil că Samsung nu a ales măcar un panoul AMOLED cu matrice S-Stripe, soluţia fiind viabilă deoarece a mai fost folosită de Motorola pentru modelul original Moto X exact în aceeaşi combinaţie de rezoluţie şi diagonală. Din aceasta cauză, un ochi atent poate sesiza artefactele tipice AMOLED, cum  ar fi înceţoşarea uşoară a fonturilor sau marginilor obiectelor grafice, iar acest lucru este inacceptabil pentru un telefon care este comercializat la un preţ de circa 2400 de lei.  

Dincolo de rezoluţia sa mică, panoul AMOLED este însă la fel de impresionant ca exemplarele deja văzute pe Galaxy S5 sau Galaxy Note 4. Ecranul are un nivel de negru perfect, un contrast excelent, unghiuri foarte ample de vizualizare şi o luminozitate foarte bună. Stratul de polarizare este eficient, ecranul fiind suficient de lizibil chiar şi în lumina diurnă puternică, iar tratamentul oleofobic este bun.

Software-ul pentru ajustarea ecranului oferă trei profiluri de utilizare, adică Basic, AMOLED Photo şi AMOLED Cinema, care sunt completate de un mod adaptiv care ajustează parametrii în funcţie de natura materialului grafic afişat. Profilul AMOLED Cinema are o lumină albăstruie rece şi culori suprasaturate, însă modul Basic oferă un ecran cu o nuanţă caldă de alb şi culori nesaturate foarte bune. Consider că modul Basic este cel mai bun, cei care preferă totuşi un spor de saturaţie fără a distruge însă definitiv culorile putând opta eventual pentru AMOLED Photo.

Samsung Galaxy Alpha: un ecran AMOLED bun cu o rezoluţie prea mică

Samsung Galaxy Alpha este motorizat de soluţia Exynos 5430, aceasta fiind cea mai recentă iteraţie a familiei Exynos 5 Octa, însă nu şi cea mai puternică. Cipul Samsung oferă patru nuclee ARM Cortex-A15 cu o frecvenţă de 1,8 GHz, patru nuclee ARM Cortex-A7 cu o frecvenţă de 1,3 GHz şi foloseşte arhitectura big.LITTLE în versiunea sa Heterogeneous Multi-Processing pentru a putea utiliza toate cele opt nuclee în acelaşi timp. Platforma de procesare este completată de un cip grafic ARM Mali-T628 MP6 într-o configuraţie rapidă tactată la  600 MHz.

Deşi nu este cel mai puternic membru al familiei Exynos 5 Octa, Exynos 5430 este însă primul cip pentru terminale mobile fabricat într-un proces HKMG pe 20 de nanometri, ceea ce-i permite să se laude cu o eficienţă energetică bună şi o cantitate tolerabilă de căldură disipată. După cum se remarcă din rezultatele testelelor, Exynos 5430 este un competitor serios pentru faimosul Qualcomm Snapdragon 801, diferenţele pozitive sau negative dintre acestea variind în funcţie de test şi de API-urile 3D folosite. Singura excepţie stranie este scorul obţinut în 3DMark Unlimited, care este mult mai mic decât cele obţinute de cei care au testat anterior acest terminal, însă anomalia poate fi pusă pe seama vreunui bug apărut odată cu ultima actualizare software.

Rezultate teste (3Dmark, AnTuTu 5.2, Vellamo 3 HTML, Quadrant 2.1, GFXBench 3 şi GeekBench 2)

Memoria internă nu mai are performanţele impresionante remarcate la Galaxy Note 4, însă oferă totuşi o prestaţie bună.

Specificaţii

  • Ecran: 4,7”, S-AMOLED, 1280 x 720 pixeli
  • Sistem de operare: Android 4.4.4
  • Chipset: Exynos 7 Octa
  • Procesor: 4 x ARM Cortex-A15 1,8 GHz, 4 x ARM Cortex-A7 1,3 GHz
  • Procesor grafic: ARM Mali-T628 MP6
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 32 GB
  • Card: nu
  • Date: HSDPA, HSUPA, LTE-A
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
  • Bluetooth: 4.0
  • USB: microUSB, USB 2.0
  • Cameră foto: 12 MP, ISOCELL, F/2.2
  • Filmare video: UHD/30, 1080p/60
  • Cameră frontală: 2,1 MP
  • Baterie: 1860 mAh
  • Dimensiuni: 132,4 x 65,5 x 6,7 mm
  • Greutate: 115 grame
  • Altele: DLNA, Wi-Fi Direct, senzor amprente, senzor puls, Nano SIM

Galaxy Alpha a preluat multe dintre dotările vârfului de gamă Galaxy S5, cum ar fi senzorul pentru amprente sau senzorul pentru puls, dar a renunţat la emiţătorul infraroşu. Deoarece acestea au mai fost prezentate în cadrul articolelor cu Galaxy S5 sau Galaxy Note 4 iar prestaţia lor este neschimbată, nu prea mai este nimic de adăugat la acest capitol.

Samsung Galaxy Alpha: senzorul de amprente este ascuns în butonul Home

Încercând să concureze cu terminalele uşoare şi subţiri precum Huawei Ascend P6 sau Apple iPhone 6, Samsung Galaxy Alpha suferă de aceeaşi deficienţă ca acestea: autonomia. Spaţiul intern mic nu a permis decât implementarea unei baterii cu o capacitate modestă de 1860 mAh, iar aceasta nu poate face prea multe minuni. Într-un regim mediu de utilizare care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Messenger, Twitter, Skype) şi utilizarea diverselor aplicaţii pentru un timp total de ecran de circa trei ore şi jumătate, Samsung Galaxy Alpha a oferit o autonomie de circa 27 de ore, ceea ce înseamnă că şansele de a scăpa de încărcarea lui în fiecare seară sunt aproape nule.

Părţi pozitive

Dimensiuni şi greutate
Design actualizat
Performanţe hardware
Panou AMOLED cu parametri de imagine buni
Redare audio excelentă

Părţi negative

Rezoluţia mică a ecranului
Autonomie
Senzor de amprente încă neconvingător
Preţ

Urmărește Go4IT.ro pe Google News