ZenFone 4: un upgrade binevenit, cu îmbunătăţiri semnificative [REVIEW]

17.10.2017
ZenFone 4: un upgrade binevenit, cu îmbunătăţiri semnificative [REVIEW]
Ecran, performanţă şi Autonomie

Ecran

ASUS a ales să folosească panouri Full HD pe multe dintre modelele din gama ZenFone 4, iar flagship-ul nu diferă foarte mult de modelul Selfie Pro pe care l-am testat anterior. Avem de a face cu acelaşi panou IPS de calitate, care redă imaginile în culori naturale, uşor de folosit în lumină naturală puternică, graţie unei retroiluminări puternice. Nu sunt foarte multe lucruri în plus de spus despre acest ecran, dimensiunile sale fiind optime pentru rezoluţia afişată, în ciuda faptului că producătorii rivali pun panouri QHD chiar şi pe dispozitive cu ecrane mai mici.

Performanţă

La capitolul performanţă, ZenFone 4 nu oferă foarte multe în plus faţă de ZenFone 3. Modelul testat a venit echipat cu un chipset Qualcomm 630, un upgrade minor faţă de 625-ul folosit anul trecut. Există şi o configuraţie de ZenFone 4 echipată cu Snapdragon 660 şi 6 GB memorie RAM, însă aceasta nu este comercializată în România. Astfel, dispozitivul de faţă, oferă doar mici îmbunătăţiri faţă de predecesorul său, în timp ce modelul superior ar putea fi considerabil mai puternic. Din păcate, nu este clar în ce regiuni va fi livrat ZenFone 4 cu Snapdragon 660 şi nici care este diferenţa de preţ între cele două configuraţii.

Cel mai probabil, ZenFone 4 va oferi o experienţă comparabilă cu cea a modelului de anul trecut, cu menţiunea că procesorul ar putea fi mai bine optimizat pentru un consum eficient de energie. Patru din cele opt nuclee Cortex-A53 rulează la o viteză maximă mai mică, în timp ce restul de patru rulează la o frecvenţă mai mare. Nu în ultimul rând, telefonul integrează un acumulator puţin mai mare, de 3.300 mAh.

În toate situaţiile de utilizare, telefonul s-a comportat foarte bine, iar cei 4 GB memorie RAM asigură păstrarea în fundal a unui număr considerabil de aplicaţii. Singurele situaţii în care RAM-ul ar putea deveni o problemă este în cazul utilizării în mai multe jocuri video simultan, sau atunci când sunt folosite aplicaţii mai complexe, precum cele de editare foto sau video. Pentru utilizarea de zi cu zi nu ar trebui să apară situaţii în care la întoarcerea într-o aplicaţie să fie necesară reîncărcarea acesteia.

 

Test Scor
3DMark Ice Storm Unlimited 16.610 puncte
3DMark Slingshot Extreme 820 puncte
PC Mark Work 2.0 4.993 puncte
AnTuTu 67.859 puncte
GFXBench (Car Chase) 310 Frames (5,2 FPS)
Basemark (Medium) 29.252 puncte
GeekBench Single-Core: 858/ Multi-Core: 4.155
A1SD Read: 259,18 MB/s / Write: 208,52 MB/s

Autonomie

ZenFone 4 nu iese foarte mult din tipare la capitolul autonomie, însă nici nu dezamăgeşte. Cu un acumulator de 3.300 mAh, telefonul reuşeşte să ofere cel puţin o zi de utilizare normală, în anumite situaţii rezistând aproape două zile. Cei care se joacă sau folosesc intensiv aplicaţia Waze probabil că vor încărca telefonul mai des (din fericire, acesta beneficiază de tehnologia QuickCharge), însă utilizatorii care folosesc telefonul pentru comunicare pe reţele de socializare, email şi mesaje (plus apeluri de voce) şi care folosesc în mod special camera, se pot bucura de o autonomie peste medie cu ZenFone 4.

Părţi pozitive

Design îmbunătăţit
Performanţă mid-range suficientă pentru majoritatea utilizatorilor
Performanţă foto decentă
Cameră secundară superangulară
Autonomie bună

Părţi negative

Software-ul pentru cameră poate fi îmbunătăţit
Camera secundară nu are stabilizare optică
Sticla de pe spate se zgârie foarte uşor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult