Punctul Nemo, cel mai izolat loc de pe planetă, este şi el poluat cu plastic

22.05.2018
Punctul Nemo, cel mai izolat loc de pe planetă, este şi el poluat cu plastic

Point Nemo este cel mai izolat loc de pe planetă şi se află la o distanţă de 2.700 de km de cel mai apropiat uscat. Chiar şi aşa, nici această zonă nu a scăpat de poluare. Ambarcaţiuni care au participat la Volvo Ocean Race au luat mostre de apă din zonă şi s-a descoperit că aceasta include 26 de particule de microplastic pe metru cub.

Gunoaie au fost descoperite chiar şi în cel mai adânc loc de pe Pământ, Groapa Marianelor. Printre obiectele descoperite se numără o anvelopă, o maşină de spălat, o oală, pungi de plastic, PET-uri, conserve şi un butoi metalic. Totodată, s-a aflat recent că cea mai mare concentrare de gunoi din ocean, The Great Pacific Garbage Patch, are acum de două ori dimensiunile statului Texas

Datorită faptului că este un loc atât de izolat, Punctul Nemo este un „cimitir” de nave spaţiale.

Între anii 1971 şi 2016 au fost aruncate acolo cel puţin 260 de vehicule spaţiale, conform Popular Science. Tot acolo, la o adâncime de 3,2 km, se găseşte staţia spaţială MIR (1986 – 2001), 140 de capsule ruseşti şi chiar o rachetă SpaceX, potrivit Smithsonian.com. 

Interesant este faptul că oamenii care trăiesc permanent la cea mai apropiată distanţă de Point Nemo sunt astronauţii de la bordul Spaţiei Spaţiale Internaţionale (SSI). Asta deoarece SSI orbitează la o altitudine de 402 kilometri. Cea mai apropiată insulă se află la o distanţă mult mai mare.


 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult