ASUS ROG G751JY review

ASUS ROG G751JY review
Software şi experienţă de utilizare

Software şi experienţă de utilizare

ASUS livrează ROG G751JY cu Windows 8.1 preinstalat. Spre oroarea gamerilor, sistemul bootează implicit în interfaţa „Modern”, fiind necesară schimbarea setărilor pentru a porni direct în desktop. Din fericire, compania taiwaneză nu este adeptă a bloatware-ului, aşa că nu veţi găsi foarte multe aplicaţii inutile instalate în prealabil. Una dintre puţinele aplicaţii care vin standard pe acest laptop este ASUS Gaming Center, care are buton dedicat în zona numpad-ului.

Aici poţi vedea la o simplă privire câteva statistici despre starea memoriei RAM şi a unităţii de stocare. De asemenea ai acces la meniurile Gaming Profiles, ROG MacroKey, Audio Wizard şi Splendid. ROG MacroKey este aplicaţia care oferă posibilitatea de a seta butoanele M1, M2 şi M3 cu diverse macro-uri pentru jocuri, Audio Wizard oferă acces la mai multe profile de sunet (War Room, Soundscape, battlefield, Action şi Multimedia), în timp ce Splendid setează profilul de culori al monitorului. Aceste setări nu vor fi întotdeauna pe gustul tuturor, iar cei care nu se împacă cu niciun profil pot să le oprească pentru experienţa „clasică”. Tot din ROG Gaming Center poţi seta până la patru profile de configurare, fiecare incluzând setările Splendid, Audio Wizard şi MacroKey.

Mai interesante sunt însă implementările butoanelor pentru Steam şi ShadowPlay. Deşi sistemul nu vine nici cu Steam nici cu GeForce Experience la pachet, odată instalate, butoanele funcţionează fără probleme sau configurare. O simplă apăsare pe butonul Steam şi aplicaţia porneşte în modul Big Picture. Aceasta de departe cea mai simplă metodă de a accesa întreaga librărie de jocuri, fără a naviga prin foldere sau a realiza scurtături pe desktop. Pentru ShadowPlay însă la prima apăsare porneşte mai întâi GeForce Experience pentru configurarea setărilor de înregistrare a gameplay-ului. Avem de a face cu setări de rezoluţie, framerate şi bitrate, iar rezultatele sunt îndeajuns de bune pentru a realiza materiale video destiante canalelor de YouTube. Alternativ, ShadowPlay poate fi setat să pornească automat în modul de transmisie prin intermediul serviciului Twitch, integrând inclusiv video în timp real de pe camera web a laptopului, dacă utilizatorul activează această funcţie.

În utilizare, ROG G751JY este excelent. Nu numai că integrează acum un display IPS, o îmbunătăţire semnificativă faţă de variantele mai vechi care foloseau panouri TN, dar reuşeşte să egaleze performanţele unui PC de top. Evident, pentru a putea juca în parametri optimi va fi nevoie de un mouse sau un gamepad conectat, trackpad-ul fiind mai degrabă util în sistemul de operare decât în jocuri. Din fericire, există posibilitatea de a opri trackpad-ul prin combinaţia de butoane fn+F9 pentru a evita apăsarea accidentală a sa.

Este de apreciat şi faptul că ASUS a reuşit să realizeze un sistem de răcire mult mai silenţios decât în trecut. Zgomotul este sesizabil, mai ales în full load, însă nu este nici pe departe deranjant. Aici se vede avantajul unei carcase mai voluminoase, putând fi integrate ventilatoare de dimensiuni mai mari, care operează la viteze mai mici. De asemenea, deşi nu ne putem aştepta la cine-ştie-ce durată de viaţă a acumulatorului pentru o asemenea bestie, poţi stoarce aproximativ trei ore de utilizare pentru navigare pe internernet şi puţin peste o oră de gaming. În niciun caz nu este indicat însă să faci asta şi este destul de clar că G751JY nu a fost realizat pentru utilizare fără alimentare de la priză. 

Părţi pozitive

Performanţă incontestabilă
Design îmbunătăţit
Plajă completă de port-uri
Display IPS excelent
Sistem de răcire silenţios

Părţi negative

Mare şi foarte greu
Preţ (deşi justificat) foarte mare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult