Cea mai mare concentrare de gunoi din ocean are acum de două ori dimensiunile statului Texas

Cea mai mare concentrare de gunoi din ocean are acum de două ori dimensiunile statului Texas

The Great Pacific Garbage Patch, cea mai mare „insulă” de gunoi din oceanele lumii, a ajuns să aibă dimensiuni de două ori mai mari decât cele ale statului american Texas, adică aproximativ 1,55 milioane de kilometri pătraţi. Aceasta se află la jumătatea distanţei dintre California şi Hawaii, în Oceanul Pacific.

Potrivit unui studiu publicat recent de organizaţia Ocean Cleanup Foundation, cel mai complex pe această temă, toate gunoaiele sunt concentrate de curenţii marini într-o zonă centrală. Aceasta nu este alcătuită dintr-o masă solidă, ca o insulă, şi include 88.000 de tone de gunoi şi 1.800 de miliarde de bucăţi.

La realizarea studiului au colaborat şase universităţi şi o companie care a studiat zona din aer.

Pe planetă există cinci astfel de „colecţii” masive de gunoi în oceane, dar aceasta este cea mai mare. Cercetătorii lucrează cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) pentru a face fotografii din spaţiu ale acestor zone poluate.

Până acum niciun guvern nu a intervenit pentru curăţarea acestor gunoaie. Acestea se află în apele internaţionale.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult